НОВОСТИ

Ковачевић: Српска спремна да са партнерима у БиХ разговара о измјенама Изборног закона, али не прихвата наметања Шмита

22/12/2023

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да је Републике Српске спремна да са партнерима у БиХ разговара о евентуалним измјенама Изборног закона, али да није спремна да прихвати било шта што би да намеће Кристијан Шмит.

Ковачевић је упозорио да се наметањем може, поред свих постојећих проблема у БиХ који су евидентни, створити још један велики проблем, а то је да буде доведено у питање одржавање избора.

 

– Сви морају да рачунају на то – рекао је Ковачевић за АТВ и подсјетио да је у Народној скупштини Републике Српске усвојено да неће бити спровођене било какве одлуке илегалца, дестабилизатора Кристијана Шмита.

 

У том случају, истакао је Ковачевић, постоји могућност да избора не буде или да Српска усвоји свој изборни закон у парламенту и да онда Републичка изборна комисија организује и спроведе изборе у Српској.

 

Коментаришући суђење предсједнику Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора “Службеног гласника” Милошу Лукићи, Ковачевић је рекао да је све што дешава дефинитивно синхронизован напад на Републику Српску, њен сататус и аутономију, али и на њене грађане.

 

Ковачевић је подсјетио да је судија на посљедњем рочишту у Суду БиХ покушао да избаци публику са суђења, иако су ту били важни функционери у БиХ и Српској, између осталих и српски члан Предсјендиштва Жељка Цвијановић.

 

– О том детаљу се мало прича, али је очигледно да је намјера била да се изолује Милорад Додик. Међутим, умјесто тога дешава се то да се све више грађана Српске окупља око њега и да има све већу снагу – рекао је Ковачевић.

 

Он је подсјетио да у Уставу Српске пише да предјесник предстваља Републику и изражава њено државно јединство, те напоменуо да када неко нападне предсједника, односно када покрене процес против њега зато што је поштовао Устав, на тај начин напада и грађане те Републике.

 

– И то радите тако што доведете странца, који ушета као илегални имигрант у Републику и којег нико није звао, представи се као високи представник и узме да мијења Кривични закон БиХ тако што запријети затвором сваком ко не поштује оно што он каже – рекао је Ковачевић.

 

Он је истакао да је власт Српске сада води борбу за заштиту Дејтонског споразума, Устава и уставног поретка у БиХ и у Републици Српској у којој ће побиједити.

 

Ковачевић је указао и да је евидентно да је Шмит дошао у БиХ дошао са једним циљем – да додатно дестабилизује БиХ, регион и да конкретно дјелује против интереса Репблике Српске и Срба и ради на незаконитој, антидејтонској и нелегалној централизацији БиХ.

 

– Стварна његова улога би требало да буде да доприноси рјешавању проблема у БиХ, смиривању кризе, побољшању односа између ентитета и конститутивних народа, али нема право да било шта намеће, нити да било кога смјењује или било шта мијења – рекао је Ковачевић.

 

Он је истакао да се не смије заборавити да Шмит није именован релевантном резолуцијом Савјета безбједности УН.

 

– Циљ је да се стегне обруч око Додика, да се грађани препадну, те да за предсједника бирају неког другог. Паралелни процеси у свему томе су процеси упумпавања новца у БиХ и Српску, што опозицији у борби против Додика, што медијима који су под њиховом контролом, како би се све најгоре говорило и о Додику и о Српској – навео је Ковачевић.

 

Он је рекао и да Република Српске никада неће прихватити Шмита, јер би се на тај начин погазила њена и права њених грађана.

 

– Због тога се и воде овакви процеси, јер имате ситуацију да се жели понизити предсједник Републике, јер је непослушан према великим моћницима, од којих су му грађани Српске битнији – рекао је Ковачевић.

 

Када је ријеч о хапшењу предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца и бившег директора Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ Османа Мехмедагића, Ковачевић је рекао да то говори у каквом циркусу од земље сви ми живимо.

 

– Против предсједника Републике, јер је поштовао Устав, водите процес пред Судом у тренутку када је ухапшен предсједник тог суда, заједно са бившим директором ОБА. То је свеопшти циркус, у којем, кад би било имало правде и морала, покушали бисмо да направимо базични договор кључних унутрашњих фактора у БиХ – рекао је Ковачевић.

 

Међутим, додао је Ковачевић, из дана у дан се показује да су и Суд и Тужилаштво БиХ само још један од ресурса за борбу против Срба, Републике Српске, јер се само њима суди и само се они процесуирају.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести