НОВОСТИ

Ковић: И камен мора да проговори због неправде

17/04/2024

Угледни српски историчар Милош Ковић рекао је да резолуција о Сребреници, ако буде усвојена у Генералној скупштини УН, неће имати суштински значај за писање историје, али да у оваквим тренуцима “и камен мора да проговори” због толиког степена неправде.

Према његовим ријечима, уколико и буде усвојена УН, та резолуција неће имати суштински утицај на историографију и на утврђивање онога шта се догодило.

 

– Она то може имати краткорочно. Она може да заплаши понеког, али истина се не може сакрити, истина се не може гурнути под тепих – рекао је Ковић.

 

Он је истакао да ће, уколико предложена резолуција добије подршку, то бити израз политичке воље политичког Запада, такозваног “мегалополиса” како каже Слободан Владушић, али у суштини историја ће се писати “ни по бабу ни по стричевима” и они то не могу да спријече.

 

– Политичка штета би била велика и зато је добро да се огласи свако ко може. У оваквим тренуцима и камен мора да проговори, јер толики је степен неправде – нагласио је Ковић за Срну.

 

Он је оцијенио да је толики степен неправде не само у ономе што се спрема у Њујорку, у УН, него и у ономе што се догодило јуче када је, упркос томе колико страда српски народ и упркос практично геноциду над српским народом на Косову и Метохији, Парламентарна скупштина Савјета Европе прихватила срамотни извјештај Доре Бакојани да се самопроглашено Ксоово прими у Савјет Свропе.

 

Што се тиче сутрашњег митинга у Бањалуци, Ковић сматра да би поруке требало да буду да се истина не може сакрити.

 

– У овој ствари истина је на нашој је на нашој страни, ако се тако може рећи. Ми немамо шта да кријемо – истакао је Ковић.

 

Он је навео да су се српски стручњаци, а нарочито непристрасна Међународна комисија предвођена Гидеоном Грајфом, која је написала обиман извештај о дешавањима о Сребреницу, већ изјаснили.

 

– Основи чињенице су јасни, уколико неко жели Сребреницу политички да инструментализује, то може да уради, то је његово право, политичка акција, али истина се не може сакрити и ми смо ту да о тој истини сведочимо. И нећемо ућутати док год има Срба и српских историчара – рекао је Ковић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести