НОВОСТИ

Кузмановић: Срби су увијек за слободу, мир и сарадњу

07/06/2024

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић изјавио је да ће на Свесрпском сабору бити потписани бројни споразуми између Српске и Србије и да ће са тог скупа цијелом свијету и региону бити поручно да су Срби мирољубив, слободољубив и народ великог срца, који је увијек за сарадњу.

Рајко Кузмановић

Кузмановић је најавио да ће институције Републике Српске и Србије на Сабору, почев од данас, потписати низ битних споразума у свим областима, те да ће делегација АНУРС-а учествовати и у онима који се тичу науке, јер годинама имају интензивну сарадњу са Српском академијом наука.

 

Он је истакао да су Срби увијек били на правој страни историје, иако их данас, неким “резолуцијама” и сличним неоправдано вријеђају и колективно проглашавају негативним и “геноцидним”. “Ми смо народ мира и сарадње”, нагласио је Кузмановић.

 

Кузмановић је оцијенио да је данашње геополитичко и свако друго стање у свијету проблематично и забрињава све мирољубиве народе, па и Србе.

 

“Зато овај сабор жели само да покаже свијету и окружењу да бранимо истину, а не фалсификате. Не смијемо дозволити да се на фалсификатима и неистинама, са којима се у овим временима суочавају и Срби, постиже и пише историја”, напоменуо је Кузмановић за Срну.

 

Он је истакао да сваки човјек и свака организација и институција у Србији и Републици Српској у свом раду треба да изразе приврженост идејама мира и сарадње.

 

– Сарадња и саборност су судбина нашег постојања – нагласио је Кузмановић и додао да је на том плану посебно занимљиво што се ових дана навршавају 23 године од потписивања Споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Српске и Србије.

 

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 7. јуна 2001. године Закон о потврђивању Споразума о успостављању специјалних паралелних веза између СР Југославије и Републике Српске.

 

Овај споразум, који произилази из Дејтонског уговора, потписан је ради развијања сарадње Српске и Србије у областима привреде и кориштења привредних ресурса, планирања, приватизације и денационализације, као и науке и технологије, те образовања.

 

Предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић најавили су за сутра Свесрпски сабор у Београду на којем ће, између осталог, бити потврђено јединство српског народа.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести