НОВОСТИ

Мирно раздруживање није сецесија, већ повратак на изворни Дејтон

31/05/2024

Сарајево свакодневно шаље поруке да је оваква БиХ немогућа. Данас су то, још једном, потврдили Уставни суд и ЦИК БиХ.

 

 

Резолуција о Сребренци била је окидач да Република Српска најави раздруживање, што није сецесија, како то у другом ентитету покушавају да представе, већ повратак на изворни Дејтон, кажу стручњаци.

Влада Републике Српске је направила први корак – именована је радна група за израду Споразума о мирном раздруживању Републике Српске са Федерацијом.

Савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић истиче да мирно раздруживање није сецесија.

– Мирно раздруживање не представља једнострани акт, већ одсуство унутрашњег консензуса за живот заједно и наставак мирног живота. Република Српска неће да буде реметилачки фактор остацима дејтонске БиХ и уколико смтрају да могу и да живе без нас, ми ћемо им то омогућити – каже Ромић.

Први кораци већ су направљени – у наредних 30 дана, радна група сачиниће приједлог споразума о мирном раздруживању Српске са Федерацијом.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић рекао је да радна група има задатак да сачини приједлог споразума који ће се наћи пред Владом Српске, а затим и у Народној скупштини која ће донијети коначан суд.

Да заједнички живот више није могућ након антисрпске резолуције, тврди и бивши предсједник Народне скупштине Драган Калинић. Каже да резутат представља “пирову побједу” бошњачких муслимана и њихових западних коспонзора. Све то покреће питање мирног раздруживања.

– Резолуција је постала парадигма за БиХ као немогућу државу, јер је додатно бацила под ноге слово Дејтонског споразума. Постало је више него јасно да Срби морају изаћи из овог замрзнутог политичког конфликта. У противном их неће бити као самосталног, слободног и равноправног народа – каже Калинић.

Републику Српску од Федерације БиХ раздружују западне силе, јер је практично истјерују из оквира Дејтона, каже бивши дипломата Владислав Јовановић. И зато је управо раздруживање, заштита Дејтона, појашњава Јовановић.

– Да се врати његовом изворном духу и слову и да се кроз то покуша да изврши стварно повјерење уз поштовање свих жртава и спречавање да се било какав међусобни нови сукоб икада понови. По мени, то је порука коју Бањалука шаље – каже Јовановић.

Болесна амбиција бошњачких политичара да понизе српски народ и негирају српске жртве, потврда су да миран живот под окриљем БиХ више није могућ, истичу из удружења проистеклих из одбрамбено отаџбинског рата.

– Нико овдје не прича о некој сецесији и о неком рату, то се само привиђа америчком амбасадору у БиХ Мајклу Марфију и Кристијану Шмиту, јер њима одговара та прича како би показивали своје мишиће. Ми нећемо жвјети са оним који нас сматрају геноцидним и зато је једини начин да се ми мирно разиђемо – каже Бранимир Којић, предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице.

Предсједник Републике најавио је да ће у Споразум о мирном раздруживању Српске са Федерацијом бити уткана и анализа угоржавања Дејтонског споразума, што је одговор на много тога што је у БиХ рађено мимо Устава, а против интереса Републике Српске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести