НОВОСТИ

Најнижа плата 900 КМ

28/12/2023

Влада Републике Српске одлучила је да најнижа плата у Српској у наредној години буде 900 KМ нето, узимајући у обзир кретање плата, раст производње и животног стандарда у Српској.

 

 

С циљем побољшања материјалног и социјалног положаја радника у Републици Српској Влада је повећала износ најниже плате за 200 KМ у односу на ову годину, с обзиром на то да Економско-социјални савјет у посљедњем кварталу 2023. није утврдио приједлог одлуке о најнижој плати у Републици за 2024. годину.

Један од најважнијих принципа којим се Влада руководила при доношењу ове одлуке побољшање статуса радника, рекао је Данијел Егић, министар рада и борачко-инвалидске заштите.

“Влада је донијела одлуку да најнижа плата буде 900 КМ. Један од разлога јесте да идемо на то да побољшавамо стандард радника и да се сузбије сива економија”, истакао је Егић.

Представници пословне заједнице у Републици Српској незадовољни су одлуком да најнижа плата у наредној години буде 900 KМ, те позвали Владу Републике Српске да је анализира.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић сматра да таква одлука није заснована на економским показатељима јер ће, како тврди, многа предузећа морати да смање обим производње и број радника. Предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић сматра да ће се лоши ефекти одлуке Владе Српске о најнижој плати огледати у отпуштању радника из извозно оријентисаних предузећа.

Савез синдиката је упорно и снагом аргумената желио да постигне договор са пословном заједницом  и Владом Републике Српске, да утврдимо износ најниже плате, али нисмо имали саговорнике, кажу у Савезу синдиката Републике Српске. Њихов захтјев је био да минималац буде 1.000 KМ. Иако то није постигнуто, кажу од преговора не одустају.

Повећати плате радницима је национално питање које једино може сачувати Републику Српску, сматрају у Савезу синдиката Српске.

Национално питање је и очување привреде и радних мјеста, одговарају из Уније послодаваца.

Остале Вијести