НОВОСТИ

Нема кашењења у исплати мјесечног борачког додатка

19/01/2024

Министарство финансија Републике Српске саопштило је да исплата мјесечног борачког додатка у Републици Српској у посљедњих пет година није каснила ни дана, те одбацује као апсолутно неистините и злонамјерне тврдње појединих медија о евентуалним кашњењима у исплати корисницима овог права.

Борачки додатак за мјесец децембар 2023. године такође је исплаћен у законском року, 15. јануара 2024. године, а сљедећа исплата ће бити 15. фебруара и тако редовно до краја године.

 

Влада Републике Српске и ресорна министарства су у 2023. години радили на побољшању статуса борачких категорија. Број корисника корисника мјесечног борачког додатка повећан је готово двоструко, услијед измјена Уредбе о борачком додатку, којом је омогућено да право на мјесечни борачки додатак могу остварити сви категорисани борци без обзира на категорију борца, за период који им је рјешењем о категоризацији утврђен као ангажовање у зони борбених дејстава.

 

У јануару 2023. године је мјесечни борачки додатак примао 86.821 корисник овог права, док су у посљедњој исплати, за мјесец децембар 2023. године, накнадом обухваћена 158.334 корисника борачког додатка. Наведени податак о броју корисника није коначан, јер надлежни органи јединица локалне самоуправе нису завршили обраду свих захтјева о признавању статуса бораца, који је услов за признавање права на борачки додатак. Исплата мјесечног борачког додатка врши се из Буџета Републике Српске, одмах при запримању рјешења о признатом праву, а након уношења у систем, наводи се у саопштењу Министарства финансија Републике Српске.

 

Средства за исплату мјесечног борачког додатка су планирана у Буџету и за те потребе је у јануару 2023. године било потребно 7,2 милиона, док је у децембру 2023. тај износ повећан на 13,1 милион КМ.

 

Министарство финансија јавности указује да је исплата борачког додатка у Републици Српској апсолутно редовна, те демантује изнесене неистине о нередовности у исплати, уз напомену да ће се задржати редовност исплата у 2024. години, а радиће се и на даљем побољшању материјалног положаја бораца Републике Српске у складу са даљим економским кретањима, додаје се у саопштењу.

 

ВИЈЕСТИ ИЗ ИСТЕ РУБРИКЕ

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести