НОВОСТИ

Нешић: Ветерани заслужују посебну пажњу свих институција Републике Српске

14/02/2024

Малтретирања приликом хапшења бораца Војске Републике Српске, али и непроцесуирање злочина над Србима биле су теме састанка представника Координације Удружења ветерана специјалних јединица Војске и Полиције Српске са министром безбједности у Савјету министара Ненадом Нешићем.

 

 

За наредну седмицу заказан је нови састанак са ресорним министром Српске и представницима свих борачких удружења.

– Ми смо жељели да упознамо министра да се људи приликом хапшења малтретирају и да тражимо да се то заустави. Такође, смо министра информисали да скоро нема поступака на Суду БиХ за злочине над Србима. Неки предмети нису чак ни покренути – рекао је предсједник Удружења ветерана “Гарда Пантери” Петар Цвјетиновић.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је да се мора наћи начин да некадашњи припадници Војске Републике Српске осумњичени за наводно почињене ратне злочине, посебно они у позним годинама, не буду хапшени у спектакуларним полицијским акцијама.

Нешић је рекао да дубоко саосјећа са њиховим проблемима.

– Очигледно да српска суза нема родитеља и да злочин над Србима није злочин и то је у Српској јако добро познато. Нешто морамо урадити на том питању. Осуђујем сваки злочин. Свака суза је тешка, без обзира да ли је српска, бошњачка или хрватска и свака жртва мора наћи и добити правду, посебно њихове породице – рекао је Нешић.

Он је нагласио да ветерани заслужују посебну пажњу свих институција Републике Српске, као и представника који у име Српске обављају функције на нивоу БиХ.

Одговарајући на питање да ли би Суд БиХ већину предмета који се тичу ратних злочина требао пребацити на локалне судове, Нешић је рекао да би подржао такву идеју, али да је БиХ немогућа земља у којој је тешко постићи било какав договор.

– Када се и постигне неки договор, онда неко са стране дође и то сруши – закључио је Нешић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести