НОВОСТИ

Одбор за уставна питања утврдио два одговора Уставном суду Српске

05/06/2024

Одбор за уставна питања Народне скупштине Републике Српске утврдио је данас одговоре у предметима оцјене уставности пред Уставним судом Српске Закона о комуналним таксама и Закона о стварним правима.

Фото: Уступљена фотографија

Одбор је утврдио одговор Уставном суду Републике Српске када је ријеч о оцјењивањи уставности члана 7. став 2. Закона о комуналним таксама којом оспорава усаглашеност наведене одредбе Закона са чл. 16, 45, 50, 54, 63, 66, 68. став 6. и чланом 108. Устава Републике Српске.

Одбор је навео да је оспоравана одредба Закона већ била предмет оцјене уставности пред Уставним судом, да је тај приједлог одбијен, тако да се ради о већ пресуђеној ствари. Уколико Суд ипак одлучи да покрене поступак, Одбор истиче да је законодавац у овом предмету поступао у оквиру својих надлежности.

Одбор за уставна питања утврдио је одговор и за оцјену уставности члана 1. Закона о стварним правима којим се уређује стицање коришћење, располагање, заштита и престанак права својине, других стварних права и државине у Републици Српској.

Одбор је навео да је Закон о стварним правима донесен по поступку и на начин утврђен у складу са уставним и законским процедурама и наводи да Република Српска има искључиво право да донесе овај закон што значи досљедну примјену члана 5. алинеја 4. Устава Републике Српске, која гарантује да се уставно уређење Републике Српске темељи на владавини права.

Одбор наводи да, иако је позивање на одлуке Уставог суда БиХ ирелевантно за поступак који се води пред Уставним судом Републике Српске, да је и тај суд донио одлуку да је Закон о стварним правима у складу са Уставом БиХ.

Сједницом Одбора предсједавао је предсједник Одбора и Народне скупштине др Ненад Стевандић.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести