НОВОСТИ

Патријарх Порфирије честитао Дан Републике Српске и доношење Устава, а потом цитирао Додика

28/02/2024

Српска православна црква кључна је за очување идентитета и опстанка српског народа не само у Црној Гори, него и у Српској и Србији. Српска православна црква чува идентитет кроз вијекове. Зашто су ове ријечи господина предсједника Додика истините? Прије свега због тога што црква и народ нису двије стварности које би неко хтио да прикаже, то је једно те исто. Једна породица, једно тијело и једна вјера и како је предсједник Додик рекао, један идентитет, рекао је ово током свог говора у Београду патријарх Порфирије, поводом Дана Републике Српске и доношења Устава Српске.

 

 

Честитам свима Дан Републике Српске, а онда и јубилеј доношења Устава Републике Српске, као демократског израз воље српског народа који живи у Републици Српској – почео је обраћање патријарх Порфирије.

– Српска православна црква кључна је за очување идентитета и опстанка српског народа не само у Црној Гори, него и у Српској и Србији. Српска православна црква чува идентитет кроз вијекове. Зашто су ове ријечи господина предсједника Додика истините? Прије свега због тога што црква и народ нису двије стварности које би неко хтио да прикаже, то је једно те исто. Једна породица, једно тијело и једна вјера и како је предсједник Додик рекао, један идентитет – рекао је патријарх Порфирије.

Пријему у Дому војске Србије присуствују Његова светост патријарх српски Порфирије, предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједници скупштина Српске и Србије Ненад Стевандић и Владимир Орлић.

На пријему, који је почео интонирањем хими Србије и Републике Српске присутни су и министри за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир, унутрашњих послова Синиша Каран, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, енергетике и рударства Петар Ђокић, саобраћаја и веза Недељко Чубриловић, министар за рад и социјална и борачка питања Никола Селаковић, као и шеф Представништва Републике Српске Млађен Цицовић, који је и домаћин пријема.

Свечаности присуствују представника дипломатског кора, истакнутих личности из свијета културе, науке, умјетности, привреде и спорта Србије и Српске, академици, генерали, научници, представници завичајних удружења и друге званице.

Пријем се одржава у Дому војске Србије и десети је по реду јубиларни пријем у Београду поводом обиљежавања два значајна датума.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести