НОВОСТИ

Петронијевић: Досадашњи процес Додику обиловао незаконитостима

06/03/2024

Предсједник Центра за обнову међународног права Горан Петронијевић изјавио је да ће данас са доајеном српске адвокатуре Браниславом Тапушковићем у Сарајеву присуствовати рочишту пред Судом БиХ предсједнику Републике Српске Милораду Додику да би пратили како се води поступак, који је, према његовој оцјени, до сада обиловао неправилностима и назаконитостима, уз очигледну политичку намјеру да буде убрзан.

Петронијевић је нагласио да је једна од незаконитости била и одлука да дође до раздвајања поступка Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милошу Лукићу.

 

– Када је било друго рочиште указао сам да таква врста исхитрености вођења поступка није карактеристична ни за тај нити за било који други суд – рекао је Петронијевић.

 

Према његовим ријечима, то указује да постоји одређена политичка потреба за убрзањем тог поступка, а да та чињеница говори да тај који убрзава зна каква ће одлука бити донесена.

 

Он је објаснио да право на правично суђење и право на суђење у разумном року може бити повријеђено и брзином због тога што се одбрана не може припремити за свједоке и из других разлога.

 

– То је често према нама примјењивао и овај несрећни Хашки трибунал. Дакле, то је тај модел, то је тај пелцер, то је та трибунализација тог несрећног правосуђа тамо у БиХ, као и овде у Србији исто – рекао је он.

 

Петронијевић је рекао да поступак Додику и Лукићу није требао ни бити раздвојен.

 

– Шта би се изгубило толико да је одложено једно рочиште, али ништа, само се на тај начин показало и офирало да постоје страховити притисци убрзавања тог поступка – рекао је он.

 

Петронијевић је рекао да је претходни судија у поступку Мирсад Стрика наводно покушавао да буде објективан, али се видјело да му “то не иде”.

 

– Он се упињао несретник да то покаже, да изгледа да је то он, али то не иде… Имам информацију од колега за ову судију која је сада одређена /Сену Узуновић/. То је очигледно да је ту са неким силним њеним “бекграундом” – рекао је Петронијевић.

 

Он је нагласио да су то “ствари које не смеју да се дешавају”.

 

– Знате, предсједник суда је у затвору, суд је у распаду, све трешти од корупција и афера, а ви судите предјседнику једног од ентитета. И ви се понашате као да се ништа не дешава и као да је суд у Америци, а ово се догађа у несрећној Босни – рекао је он.

 

Петронијевић је навео да је Центар за обнову међународног права направио распоред да на сваком суђењу буду најмање по двојица адвоката из Центра за обнову међународног права.

 

– Тапушковић и ја долазимо у Сарајево да пратимо како се тај поступак води. Тапушковић има 86 година, доајен је српске адвокатуре, био је предсједник београдске и српске /адвокатске/ коморе, био је пријатељ Суда у Хагу за Милошевића. Бранио је не знам кога на овом простору и он је изразио жељу да дође и да види то чудо шта се тамо дешава и да види што до сада није видио – рекао је Петронијевић за Срну.

 

Пред Судом БиХ за данас су заказана рочишта у процесима који се воде против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

 

Оба рочишта заказана су за 13.00 часова у судници број шест, објавио је Суд на својој страници иако је Лукићев предмет од Додиковог у јанурау раздвојио судија Суда БиХ Мирсад Стрика, који је водио овај процес прије него што је предмет додијељен судији Сени Узуновић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести