НОВОСТИ

„Посвађали“ се ШМИТ И ОПОЗИЦИЈА: Истина изашла на видјело

15/09/2023

Кристијан Шмит рекао је да су лидери опозиције у Српској тражили од њега да уклони предсједника Српске Милорада Додика.

 

 

 

„Ја бих могао рећи и мјесто и вријеме када су ми њихови лидери, њихови руководиоци тражили да макнем Додика уз примјену “бонских овлашћења”. Због тога ме чак и изненадило то да су се неки од њих солидарисали с Додиком“, рекао је Шмит у интервјуу за Дневни аваз.

Огласио се и предсједник СДС-а Милан Миличевић који је  рекао да Кристијан Шмит лаже када говори да су лидери опозиције од њега тражили да смијени предсједника Републике Српске Милорада Додика.

„Који су мотиви Шмита да лаже, не могу са сигурношћу да знам, а једна од варијанти јесте да је сујетан, фрустриран и увријеђен тиме што опозиција није разговарала с њим у Бањалуци јер је нелегитиман високи представник“, рекао је Миличевић Срни.

Подсјећамо, предсједница Народног фронта (НФ) Јелена Тривић одржала је у јуну 2022. године састанак с високим представником у Босни и Херцеговини Кристијаном Шмитом. Иако је и тада, али и након тога, имала став да са свима треба разговарати, у септембру 2023. године одбила је позив на састанак са Шмитом.

Гостујући у програму БХТ1 телевизије, Тривић је на питање да ли би се састала с високим представником у БиХ Кристијаном Шмитом уколико он дође у Бању Луку и позове је, одговорила да се она већ састајала с њим и да “са свима треба разговарати”.

„За мене је то било показивање једног принципијелног става да са свима треба разговарати, иако сам и ја народни посланик у том сазиву који је гласао за закључак у којем смо рекли да Шмит није прошао процедуру у Савјету безбједности. Ја сам се састала с њим, рекла своје стајалиште и не видим разлог зашто било коме на овом свијету не могу изаћи и рећи своја стајалишта. Мислим да је одбијање дијалога, одбијање разговора, колико год су вам стајалишта супротстављена, погрешно, за мене је то погрешно. Није тражио састанак, тако да не могу да причам о хипотетичким стварима, али остајем принципијелно при томе да са свима треба разговарати“,рекла је она.

Само два дана касније Тривић је путем своје службене Фацебоок странице обавијестила јавност да је добила позив на састанак с високим представником Цхристианом, али да га је одбила:

„Након што сам званично добила позив за састанак са Шмитом, сутра у Бањој Луци, одговорила сам негативно и нећу присуствовати наведеном састанку. Молим остале актере политичке сцене да не говоре у моје име и у име Народног фронта. Мејл сам послала сат времена након његовог званичног пријема, чим сам била у прилици да то учиним. Разлоге одбијања састанка не морам детаљно образлагати. Ово је био јединствен став свих чланова предсједништва Народног фронта и никаквог колебања по овом питању није било“, написала је она.

 

Јавност у Републици Српској јасно је стала на страну предсједника Милора Додика, ипак то опозицији пуно не значи они су свој правац од почетка држали према нелегитимном високом представнику Кристијану Шмиту, што је он данас и потврдио.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести