НОВОСТИ

Прањић: Разоткривена Комшићева улога

03/11/2023

Потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа Давор Прањић сматра да је једини бенефит обраћања предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића пред Савјетом безбједности УН то што је пред највећом свјетском организацијом указано на чињеницу да управо он није легитимни представник Хрвата, за чије име је и изабран у колективни орган БиХ.

– Захваљујући амбасадору Хрватске при УН Ивану Шимоновићу, који је указао на нелегитимност Комшића, пред очима свјетске јавности разоткривена је његова улога. Као што је навео Шимоновић, Комшић је на мјесто члана Предсједништва дошао етничким инжењерингом. Новим Изборним законом мора бити регулисано ово питање – истакао је Прањић.

 

Прањић је у саопштењу истакао да се само поштивањем Дејтонског споразума и легитимним политичким представљањем може обезбиједити напредак и да свако заговарање другачијих идеја и планова доприноси дестабилизацији политичких прилика и отвара простор за страх и сумњу код конститутивних народа да ће им бити одузет једини механизам заштите политичких, економских и осталих права.

 

– Сврсисходније би било да је Комшић у УН дао приједлог за рјешавање политичке кризе и објаснио како се нашао на мјесту члана Предсједништва. Међутим, то није могуће ни очекивати, јер да је ситуација другачија – Комшић не би био у прилици износити ставове по свијету који су у супротности са Дејтонским споразумом. Бар не у име хрватског народа – нагласио је Прањић.

 

Он је закључио да је разговор једино рјешење за комплексну политичку ситуацију у БиХ јер се само на тај начин може доћи до одрживих рјешења, док узурпација институција не доприноси повећању повјерења у политички договор и удаљава од реформи које су потребне на путу ка ЕУ.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести