НОВОСТИ

Представник Србије у СБ УН: Како постићи помирење у БиХ без Срба?

15/05/2024

Вршилац дужности замјеника сталног представника Србије при УН Саша Март указао је у Савјету безбједности да је нацрт резолуције о Сребреници поднио стални изасланик БиХ Златко Лагумџија, без одлуке Предсједништва БиХ, те упозорио да ће ова инцијатива која има политичке циљеве једне стране продубити раздор међу људима и угрозити процес помирења.

 

 

Март је истакао да “када појединци у БиХ иницирају овакву резолуцију, чини се да превиђају чињеницу да је Београд ближи од Берлина или Кигалија”.

– Ако је Београд предалеко и нема жеље да се разговара са Србијом, званичници у БиХ су обавезни према Уставу своје земље да разговарају са Србима у БиХ. Како се може постићи помирење без Срба? – упитао је Март.

Март је констатовао да је спорни документ предат без претходног дијалога и неопходног договора у БиХ, унутар њеног Предсједништва, што је супротно њеном Уставу, законима и Дејтонском споразуму.

– Иницијативу је законски предузео појединац, стални изасланик БиХ , без одлуке Предсједништва БиХ. Такве једностране иницијативе не доприносе процесу помирења и изградњи повјерења у БиХ – оцијенио је изасланик Србије.

Када је ријеч о нацрту резолуције, истакао је Март, потребно је постићи консензус, првенствено унутар БиХ да би се градило помирење ради заједничке будућности.

– Са жаљењем констатујем да ова инцијатива има политичке циљеве и да ће, не само због турбулентног тренутка у којем се свијет налази, продубити раздор међу људима и угрозити процес помирења – истакао је Март.

Он је навео да Дејтонски споразум има посебан и трајан значај и представља основу свега што је постигнуто у БиХ, укључујући неопходни наставак процеса помирења.

– Србија придаје велики значај промовисању регионалне сарадње и јачању добросусједских односа. БиХ је наш природни и близак партнер са којим развијамо узајамно разумијевање, поштовање и пуно повјерење. Зато придајемо велики значај стабилности и просперитету БиХ – рекао је Март.

Март је навео да је Србија спремна да сарађује са заједничиким институцијама у БиХ на јачању билатералних односа, али да и даље жели да развија односе са Републиком Српском у складу са Дејтонским споразумом и на транспарентан начин.

Он је нагласио да Србија поштује Дејтонски споразум и подржава БиХ као заједницу два ентитета у којој се све одлуке доносе у складу са уставним надлежностима и договором три конститутивна народа.

– Србија је чврсто и јасно посвећена очувању територијалног интегритета БиХ и жели тој земљи стабилност и економски развој – нагласио је Март.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести