НОВОСТИ

Рача: Сусрет делегација Српске и Србије – Мост који никада неће раздвојити братски народ

07/06/2024

На граничном прелазу Рача срдачан сусрет делегација Републике Српске и Србије. Уочи Свесрпског сабора на граничном прелазу Рача премијер Србије Милош Вучевић и предсједник Народне Скупштине Ана Брнабић дочекали су српског члана Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић, предсједника НСРС Ненада Стевандића и предсједника влада Радована Вишковића.

 

 

Дочекани су уз традиционалне српске обичаје, погачу и со.

Делегација Српске и Србије обишла је радове на мосту и дионицу ауто-пута од Кузмина до Раче коју гради и финансира Србија. Тако ће ауто-путем Београд – Кузмин – Рача, Република Српске и Србија бити спојене ауто-путем.

Поносни смо сваки пут кад видимо да Србија биљежи велике успјехе, а знамо и да је то увијек успјех Републике Српске, изјавила је српски члан Предсјендиштва БиХ Жељка Цвијановић.

Цвијановић је нагласила да “управо овај почетак нашег саборовања обиљежимо заједно обилазећи градилишта и мост, као и ауто-пут који треба да нас спаја, као што нас и све друго спаја у свим областима”.

Ауто-пут је велики пројекат и за Србију и Републику Српску, али и БиХ, рекао је Милош Вучевић, премијер Србије.

– Ово ће прије свега олакашати живот грађанима – нагласио је Вучевић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је мост преко ријеке Саве на Рачи заиста импозантан грађевински објекат.

– И ово је оно о чему смо се договарали све ове године. Ја сам више него поносан на овај пројекат. Ово је на неки начин она наша животна, историјска жеља да Бањалуку и Београд повежемо ауто-путем – рекао је Вишковић.

Раније је предсједник Србије Александар Вучић рекао да ће сутрашњи Свесрпски сабор у Београду бити велика манифестација на којој се жели показати јединство и поштовање Дејтонског мировног споразума. Најавио је доношење важних одлука, а међу њима је и одлука о изградњи меморијалних центара у Београду и Доњој Градини.

Он је истакао да ће бити ријечи о економској сарадњи – Србија ће уплатити 10 милиона евра за пут Бијељина-Сремска Рача, за који је већ преузела обавезу на себе да га изгради.

– Желимо да покажемо јединство у опредељењу да не кријемо припадност истом народу, очувању нашег писма, традиције, културе, даљем економском политичком повезивању – нагласио је Вучић.

Уочи Свесрпског сабора који се одржава сутра у Београду, гдје ће бити потврђено јединство српског народа, данас се одржавају бројни састанци званичника Српске и Србије.

Вечерас у Београду ће бити одржан састанак премијера Вишковића и Вучевића, којем ће присуствовати и потпредсједник Владе Србије Александар Вулин.

Министри у Влади Српске посјетиће министре Србије са којима ће потписати бројне меморандуме.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести