НОВОСТИ

Реакције на састанак Додика и Путина: Доказ добре сарадње у континуитету

07/06/2024

Разумијевање, подршка, сарадња, пријатељски однос – све је то још једном доказао састанак Милорада Додика и Владимира Путина.

 

 

Показатељ је то интензивно добрих односа које његују Српска  и Русија а који су, у тренутној геополитичкој ситуацији, веома важни. Иако је акценат стављен на привредну сарадњу било је битно од руског предсједника још једном чути да Русија разумије ситуацију у БиХ и не одступа од ранијих ставова када је у питању Дејтонски споразум.

“С обзиром на ове глобалне околности то је јако важно да смо успјели да на трагу оних политика које је Српска заступала и прије сукоба Русије и Украјине  на неки начин одржимо тај континуитет зато га и наглашавам тако да имамо добру сарадњу у посљедњих 15 година са Русијом и она се у континуитету проширује у области науке и културе”, каже Бојан Шолаја, директор Центра за међународне односе.

Састанак али и посјета Русији само су један у низу доказа и да Република Српска има способност да самостално води своју међународну политику. Чињеница је да Русија по питању многих ствари досљедна и да је њен глас важан у међународним односима. Видљиво је то било у Уједињеним нацијама по питању Резолуције о Сребреници.

“Јер је крајње вријеме да БиХ буде стављена у руке и под бригу народа који ту живи и то је једна од порука коју смо јуче могли да чујемо и од стране предсједника Путина и од предсједника Српска а то је поштивање Дејтона као основу за реализацију односа у БиХ”, рекао је Синиша Пепић, доктор економске дипломатије.

Уколико имамо савезника попут Русије онда можемо да гледамо  напријед, јасни су и политиколози. Састанак је дошао у правом тренутку када је Српска изложена великом притиску и када јој је разумијевање пријатеља попут Русије веома значајно.

“Ако имамо савезника попут Русије можемо да гледамо напријед. Састанак је дошао у правом моменту због деликатне ситуације у којој је налази Република Српска. Можемо рећи да Српска трпи велики притисак са Запада а да је Руска Федерација итекако пријатељ што је показали и у претходном периоду”, истиче политиколог Драгана Делић.

Сарадња ће се сигурно наставити јер је до краја године у плану још један састанак Додика и Путина. Оно што је био циљ свих ранијих година постигнут је овим константним састанцима јер се Русија итекако заинтересовала  за позицију Републике Српске. Оно што је најбитније јесте да Русија готово безусловно стоји иза онога што Срби утврде као свој интерес.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести