НОВОСТИ

Републички секретаријат за расељена лица и миграције осудио напад на имовину српске породице у Мостару

10/04/2023

Републички секретаријат за расељена лица и миграције најоштрије осуђује напад на имовину српске повратничке породице у насељу Ортијеш у Мостару, саопштено је из овог Секретаријата.

 

 

Њихово саопштење преносимо у цијелости:

Републички секретаријат за расељена лица и миграције најоштрије осуђује напад на имовину српске повратничке породице у насељу Ортијеш у Мостару.

Непознати починиоци су повратничкој породици Берберовић покушали запалити угоститељски објекат који се налази непосредно уз њихову кућу што је могло довести до несагледивих трагичних посљедица.

Секретаријат и Влада Републике Српске константно улажу у Херцеговачко-неретвански кантон како би српским повратницима олакшали останак и обезбиједили једнаке услове живота са свим грађанима, те су овакве ситуације неприхватљиве и срамотне.

Подсјећамо да је Влада Републике Српске уложила значајна средства за повратак Бошњака и Хрвата и да је у потпуности спровела Анекс 7. Дејтонског мировног споразума, те захтијева да се и владе осталих народа придржавају својих обавеза и да српском повратничком становништву у својим локалним заједницама обезбиједе исто.

Сигурност њихове имовине у данашње вријеме уопште не би требала бити упитна.

Институције су те које би својим дјеловањем требале да рјешавају дугогодишње проблеме ове популације и да им побољшају услове живота како би се осигурао одрживи повратак.

Главни циљ је да људи који су се вратили на своја пријератна огњишта остану да живе ту с породицама и комшијама не страхујући за своју имовину, а камоли за сопствене животе.

Републички секретаријат за расељена лица и миграције овим путем апелује МУП-у Херцеговачко-неретванског кантона да што прије идентификује и санкционише починиоца или починиоце овог кривичног дјела.

Док год се дешавају овакве немиле ситуације српски повратници ће и даље страховати за своју имовину и животе.

Остале Вијести