НОВОСТИ

Српска на миран и демократски начин чува своје право на постојање

31/03/2024

Република Српска ће на миран и демократски начин сачувати своје институције и право на постојање у вријеме када се пријети укидајућом реториком и стварањем унитарне БиХ, поручено је у Поткозарју код Бањалуке на народној трибини “Угрожена Српска-одлучан одговор” у организацији Покрета “Одбрана Српске”.

Предсједник Покрета Дарко Матијашевић истакао је да је потребно српско јединство, те да мир и сарадња на заједничким просторима немају алтернативу.

– Предсједник Републике Српске Милорад Додик има велику подршку народа. Предстојећи свесрпски васкршњи сабор јесте знак јединства и потребе за одлучним одговором српског народа и у овом времену. Ово је вријеме поновне борбе за опстанак и постојање Републике Српске – рекао је Матијашевић новинарима.

Он је оцијенио да удари на Додика представљају и покушаје елиминације Српске и Срба на вјековним просторима.

Матијашевић је подсјетио да су Козара и Поткозарје симбол страдања, али и јунаштва и отпора.

Професор на Правном факултету Марко Ромић рекао је да Срби свих генерација у Републици Српској треба да осјете актуелни тренутак, историјски моменат у којем се налази Република.

– Први пут након бурних деведесетих година прошлог вијека пријети се укидајућом реториком и стварањем унитарне БиХ. Оваква антидејтонска и антисрпска настојања доживљавају свој врхунац у актуелном псеудосудском поступку против предсједника Милорада Додика. Тежина ситуације диктира и наш одлучан одговор. Један вид одговора јесу и ова народна саборовања на којима српски народ изражава своје јединство и шаље поруку да неће пристати на угрожавање Српске и Срба у БиХ – поручио је Ромић.

Представник бораца Милан Вучковац нагласио је да поносна историја и Одбрамбено-отаџбински рат јесу српски темељи на којима се гради сва снага.

Он је навео да борци дају свој допринос јединству, те подржавају републичке институције и предсједника Српске Милорада Додика.

– Снагом воље и демократским средствима наша Република Српска мора бити очувана. У рату смо је створили и одбранили. У миру је јединством и снагом народа морамо јачати и развијати – нагласио је Вучковац.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести