НОВОСТИ

Селаковић: 9. јануара бићу у Бањалуци и славићу са својом браћом с друге стране Дрине

24/12/2023

Увјерен сам да ћу и ове године бити у Бањалуци на прослави Дана Републике Српске, а не морам да будем министар, доћи ћу као Србин са друге стране Дрине код своје браће који тада славе, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић.

 

 

Селаковић је рекао да је 9. јануар, дан када је настала Република Српска, датум из српске историје, а историју нико не може да пекраја и мијења.

– Као што је 21. новембра потписан Дејтонски споразум и као што је српска војска ослободила Бањалуку 1918. тако је 9. јануара формирана Република Српска – истакао је Селаковић у Бањалуци.

Он је подсјетио да је једна од озбиљних тековина договора и заједничког рада предсједника Српске Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића његовање заједничке културе сјећања Срба из Србије и Српске.

– Заједнички обиљежавамо све датуме из прошлости који су за нас важни, као што заједнички обиљежавамо годишњицу страдања нашег народа у НАТО агресији, страдање у “Олуји”, Срeтење као Дан државности Србије и Дан подизања Првог српског устанка и доношења првог Устава, на исти такав начин ми заједнички славимо и 9. јануар као дан када су прије избијања рата, српски легитимни политички представници, основали Републику Српску – рекао је Селаковић.

Подсјећамо, у посљедњим активностима усмјереним против Дана Републике Српске Кристијан Шмит је затражио од високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља да изврши притисак из Брисела на Београд и Подгорицу, како функционери Србије и Црне Горе не би присуствовали обиљежавању 9. јануара.

Говорећи о критикама опозиције у Србији о гласању Срба из Републике Српске на изборима у овој земљи, Селаковић је рекао да грађани Српске и свих других држава који су држављани Србије и остварују бирачко право, имају право да гласају на изборима и да је највећи проблем опозције у томе што не могу да добију већинско повјерење грађана.

– Грађани су врло јасно и недвосмислено рекли да не желе да Србија стане, дали своје повјерење предсједнику Александру Вучићу и СНС-у и тиме покзали да је то политичка снага којој вјерују, која иза себе оставља озбиљне резултате и која је унаприједила односе Србије и Републике Српске и довела их на историјски максимум, а бољитак и напредак Србије могла је да осјети и свака општина у Српској – рекао је Селаковић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести