НОВОСТИ

Шеранић: Резолуција допринијела разједињавању у БиХ, региону и свијету

24/05/2024

Потпредсједник Владе Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да је резолуција о Сребреници још један неуспио покушај који је допринио разједињавању БиХ и показао да су међународни поредак и међународно право у потпуности срушени.

 

 

– Резолуција је само допринијела још већем разједињавању у БиХ, у Црној Гори, региону, разједињавању у цијелом свијету – рекао је Шеранић Срни.

Он је навео да су о резолуцији најбоље говорили представници својих држава на засједању у УН, те поменуо представнике Конга и Никарагве који су запитали све у свијету хоће ли бити резолуције и о другим, различитим врстама злочина почињеним широм свијета.

– Такав неуспјешан догађај не води помирењу, то су говорили представници многих држава и многи су се из тог разлога и уздржавали од гласања – рекао је Шеранић.

Када је ријеч о математици, он каже да је свима јасно да за усвајање резолуције не постоји ни близу натполовична већина.

– Са аспекта гласања показује се да то ни у којем случају није оно што су међународни спонзори ове резолуције очекивали, док се с друге стране отвара велика Пандорина кутија која ће бити изазов за све у свијету – оцијенио је Шеранић.

Потпредсједник Владе Српске истиче да су при доношењу резолуције прекршене многе процедуре, измијењена су правила гласања у УН, те указује на кршење Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума.

– Вријеме ће показати у ком правцу ће се ићи и шта ће се радити, генерално у свијету, а Република Српска је јуче на сједници Владе јасно дала назнаке како планира да се понаша у овој ситуацији и мислим да ће се то морати на неки начин испоштовати и узети у обзир – рекао је Шеранић.

Генерална скупштина УН усвојила је антисрпску резолуцију о Сребреници за коју су гласале 84 државе од укупно 193 чланице УН. На гласању је 87 држава било против и уздржано, док 22 земље нису гласале, што чини 109 земаља које нису подржале тај спорни документ.

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Предсједништа БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести