НОВОСТИ

Шмит поново оптужио власти Српске “да доприносе кршењу Дејтона”

15/05/2024

Њемачки политичар Кристијан Шмит позвао је власти на свим нивоима у БиХ да искористе тренутак да се БиХ интегрише у европску породицу, након што је ЕУ одлучила да отвори приступне преговоре.

 

 

Он је током дебате у Савјету безбједности УН у Њујорку рекао да његов извјештај позива на већу пажњу, али подршку међународне заједнице када се ради о БиХ.

Према његовим ријечима, како би се остварио напредак, треба омогућити БиХ да се ослони на поуздане иструменте, као и на свој Устав.

Шмит је позвао све странке у владајућим структурама на свим нивоима у БиХ да дају конструктиван допринос.

Он је нагласио да мора да се доста улаже у повјерење људи у политички систем, како би се народ подстакао да “остане у БиХ и да не одлази из земље”.

Шмит је оцијенио да је отварање преговора о приступању БиХ Европској унији одлучујући тренутак.

Он сматра да је притисак на правосудне институције велики изазов у БиХ, те да су посебно озбиљни изазови са којима се суочава Уставни суд БиХ.

Шмит је подсјетио да је Венецијанска комисија послала мишљење у којем се истиче потреба за ангажовањем свих релевантних институција у БиХ.

Њемачки политичар оптужио је власти Републике Српске “да доприносе кршењу Дејтона” и навео да је то “процес који носи тешке посљедице не само за БиХ већ и за цијели регион”.

Шмит је нагласио да институције у БиХ треба да дјелују заједно.

Према његовом мишљењу, још није достигнут “жељени степен поштовања Дејтонског мировног споразума” и може да се уради више.

Он је оцијенио да Еуфорова Мисија “Алтеа” мора да остане у свом садашњем капацитету и да је важно да се настави.

Шмит је похвалио интензивне и добре припреме за локалне изборе у БиХ ове године.

Он је позвао да се искористи тренутак и напоменуо да су сви у БиХ одговорни за мирну и напредну будућност, јер се та перспектива дугује млађим генерацијама.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести