НОВОСТИ

Српкиња из Вогошће: Хоће да ми отму земљу која је наша од Османског царства

17/04/2024

Гордана Пајдаковић, једна од ријетких Српкиња која се вратила на своју имовину у Вогошћи, рекла је да бошњачке велможе из Сарајева покушавају да јој отму имовину у Вогошћи која је била у власништву њених родитеља и прадједова од Османског царства до данас, те поручила да им то неће поћи за руком.

 

 

Пајдаковићева је рекла да у општини Вогошћа има пуно земље у двије парцеле, а ријеч је о 80 дунума.

 

– То је чисто наше, један кроз један. Припада нама петоро браће и сестара, а на другом подручју имамо 35 дунума. Сада је то све јавна зелена површина – нагласила је Пајдаковићева након јавне расправе о нацрту урбанистичког плана Кантона Сарајево од 2016. до 2036. године.

 

Она је поручила да ће се жалити и да ће наћи рјешење.

 

Пајдаковићева је напоменула да и приватну шуму означавају као јавну зелену површину, у суштини парк који је власништво свих.

 

– То је неко намерачио да присвоји. Поручујем онима који су намирисали лијепо имање да неће успјети да га отму и да њихове мизерне понуде нећемо прихватити. Овај дио имања гдје су ливаде које се косе су означили као зелену тематску површину, а не знају или неће да ми објасне како и зашто означавају и приватну имовину као зелену површину – рекла је Пајдаковићева и поручила да ће се за ову имовину борити и њена праунучад.

 

Она је рекла да су свуда препреке да се људи врате на своја имања, али да је она успјела да се врати на своју имовину захваљујући упорности.

 

– Спавала сам на трави и имала 61 годину, вратила сам се 2005. године у кућу која је на име моје мајке која је тада била жива. Добила сам струју послије осам година. Осам година је нас троје живјело у мраку, а у мом санџачком комшилуку је и комшијин магарац у штали имао струју, а ми нисмо – навела је Пајдаковићева.

 

Пајдаковићева је напоменула да је припремила и писмо које ће, како каже, послати званичницима који ће разматрати примједбе на нацрт урбанистичког плана Кантона Сарајево.

 

Она је у писму навела да је покушај проглашавања великог комплекса приватне пољопривредне имовине зеленом површином, која уопште није у ужем урбаном дијелу Кантона, само изговор за осмишљену отимачину и ограничења да би све изгледало регуларно.

 

Пајдаковићева је поручила да се не дира у приватну пољопривредну имовину.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести