НОВОСТИ

Српска дипломатија одржала лекцију моћнима у Њујорку – на сцену ступио мултиполарни свијет

24/05/2024

Усвајањем Резолуције о Сребреници у Генералној скупштини, мањинском подршком, поражене су Уједињене нације и демократија. Поражен је сваки принцип за који се залажу они који су предложили и усвојили Резолуцију.

 

 

Исто тако, гласање је јасно осликало пут којим се креће свијет и геополитички процеси. Јасно је подвучена линија између оних који желе слободан, мултиполарни свијет и оних који су остали на рушевинама униполарног. Да ли ће пирову побједу у Генералној скупштини, колективни Запад скупо платити?

Стотину седам држава од 191 колико их је имало право гласа, није подржало резолуцију.

Дакле већина. Више од 5,2 милијарде становника, од укупно осам милијарди, није подржало резолуцију. Опет већина. 84 земље су подржале, дакле мањина.

И Резолуција је усвојена. Како? Тако што су назови, демократске земљ у којима се одлучује већином, направиле преседан па Резолуцију усвојиле мањином.

Одавно су поједине глобалне силе изгубиле смисао за реалност, па тако од мањине праве већину, одбијајући да прихвате да су постале управо то – мањина.

Ако некоме до сада није било јасно, јучерашње гласање у Генералној скупштини одбацило је сваку сумњу.

– Изнад свега што то доказује, то је да је на сцени мултиполарни свијет и да се не би могло ни десити прије неколико година у УН, да нема апсолутне послушности многих земаља Сједињеним Америчким Државама или неким политикама. Управо смо свједочили управо овој чињеници – рекао је предсједник Српске Милорад Додик.

Међу оне које и даље вјерују у једнополарни свијет у којем су САД све и свја, спада и Федерација БиХ.

Док политичко Сарајево ликује због усвајања резолуције, процес глобалних промјена незаустављиво тече. Дио тог процеса су и Српска и Србија.

– На свјетској сцени смо ударили печат новом свјетском поретку. Казаљка је пала да га Срби очитају и да покажу да овај “титаник” који су такође они славили славодобитно, да је тај “титаник” потонуо и са њим је потонула мањина, и просто ми је невјероватно да у Сарајеву славе гласање мањине – навео је Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

– Формално, резолуција је усвојена. Суштински, она је доживјела дебакл. И то је кључна порука свега онога што смо данас видјели, и поред огромног политичког силовања, притисака, уцјена што се дешавало претходних дана и недјеља – поручио је Милош Вучевић, премијер Србије.

Гласањем о Резолуцији крах је доживјела и политика пријетњи и условљавања, својствена онима који су предложили резолуцију. потврђује то и бројка од свега 84 земље које су гласале ЗА.

Више од тога нису могли обезбиједити. Политика штапа и шаргарепе, у којој се на крају извуче само дебљи крај штапа, доживјела је фијаско.

– Земље које су гласале за, које су биле против и које су биле суздржане и које уопште нису гласале, је један озбиљан показатељ гдје свијет данас и како стоји – истакао је Војислав савић, политиколог.

– Ове земље и проценат држава које не подржавају овакву резолуцију говоре у прилог томе да је мултиполарни свијет већ у функцији, да сваким даном ће јачати и то ће осјетити Запад новим одлукама, да ли у Савјету безбједности или Генералној скупштини – нагласио Митар Ковач, генерал-мајор у пензији.

Иако су европске земље већински подржале Резолуцију, што није никакво изненађење, ставови Мађарске, Словачке, Грчке и Кипра показују да дух слободе живи на Старом континенту.

– Ово се може сматрати као пирова побједа оних који су иза резолуције стали. То је прва порука. Друга порука је да је свијет подијељен и да је ово улог за будућност када је ријеч о Србији – истакао је Зоран Миливојевић, бивши дипломата.

– Ми треба да се припремимо за једну нову Европу и ја мислим да у Републици Српској постоји задивљујућа повезаност високе свијести народа, елите – сматра Драган Петровић, Институт за међународну политику и привреду Београд.

Највећи губитник овог игроказа око Резолуције јесте главни предлагач – Њемачка. Неколико ” историјских шамара” добили су и у Њујорку. Математика је егзактна наука и бројеви не лажу.

Десетине милиона убијених за које је одговорна нацистичка Њемачка, могао би ускоро бити повод за нову резолуцију.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести