НОВОСТИ

Стевандић: 9. јануар биће обиљежен упркос пријетњама

23/12/2023

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је да ће Дан Републике, 9. јануар, бити обиљежен упркос пријетњама, те да ће славље вечерњим концертом увеличати и позната црногорска пјевачица етно и духовне музике Даница Црногорчевић.

 

 

Стевандић сматра и да позив Кристијана Шмита високом представнику ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепу Борељу да изврши притисак на Београд и Подгорицу како функционери Србије и Црне Горе не би присуствовали обиљежавању Дана Републике Српске, 9. јануар представља врсту мијешања у перцепцију једног читавог народа.

Стевандић је подсјетио да је мијењање перцепције народа покушано само од 1941. до 1945. године да би се постигла послушност људи, који би умјесто народа постали нечији поданици, послушници или сателити.

– Чињеница је да је јединство које показује Република Српска подржано од свих фактора и да то надилази било какве границе, републичке, административне или било које друге. То је већ ствар препознавања идентитета једног народа – рекао је Стевандић Срни.

Свако ко жели, додао је он, да на то утиче и да народу забрани идентитет, перцепцију и препознавање властите културе и вриједности, тежи уништењу тог народа.

– То је увијек третирано као злочин и то је увијек био нечастан посао. Али, уколико немате званично именовање, немате ни одговорност, па можете да радите шта хоћете, само не можете да радите успјешно, нити докле хоћете и то ће Шмит врло брзо да сазна – поручио је Стевандић.

Стевандић је подсјетио да је и раније било притисака и пријетњи, али да се Срби на то нису обазирали, јер да јесу не би се славио 9. јануар. “А он се ипак, као што знате, сваке године слави љепше и свечаније”, закључио је Стевандић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести