НОВОСТИ

Стевандић: Процес против Додика – окупациона мјера

07/12/2023

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић оцијенио је да су судски процес против предсједника Српске Милорада Додика и поступци Кристијана Шмита окупационе мјере које немају легитимитет, ни упориште у међународним документима, нити домаћим органима.

– То је резултат геополитичке моћи великих земаља да човјека који нема легитимитет наметну, а да он мијења законе који ће људима уништавати могућност да нормално обављају своје функције, понижавати читаве народе и дезавуисати демократски капацитет скупштина које бирају и доносе законе – рекао је Стевандић.

 

Он је навео да су исти такав легитимитет имали они који су 1915. године у велеиздајничком процесу Србе осудили на смрт само зато што су Срби, као и они који су 1941. године направили расне законе у Независној Држави Хрватској.

 

– У њима је јасно писало да је Србима и псима забрањен улаз. Исто тако је овдје, само је над Србима дозвољено проводити силу. Али све то не значи да се ми нећемо бранити и одбранити – истакао је Стевандић.

 

Рочиште у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића јуче је одгођено пред Судом БиХ, након што је одбијен захтјев адвокатског тима одбране да овај предмет буде пребачен у надлежни суд у Бањалуци.

 

Одбрана је на ову одлуку најавила жалбу, а поступак ће бити настављен зависно од одлуке Апелационог вијећа.

 

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

 

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести