НОВОСТИ

Свечани дефиле, централни догађај обиљежавања Дана Републике

09/01/2024

На Тргу Крајине у Бањалуци почео свечани дефиле, централни догађај обиљежавања Дана Републике Српске. Очекује се учешће око 3.000 припадника Министарства унутрашњих послова, јавног и цивилног сектора Републике Српске. Сваке године свечани дефиле остави печат обиљежавању Дана Републике, а овогодишњи ће се, засигурно, дуго памтити. Планирано је да траје нешто дуже јер ће бити изведен посебан спектакл са више од 200 дронова.

 

 

 

Поводом обиљежавања 9. јануара у 19.00 часова у Бањалуци је планиран концерт Данице Црногорчевић, Баје Малог Книнџе који ће премијерно извести пјесме посвећене Републици Српској. На концерту ће наступити и Мирослав Илић и Аца Лукас.

Десети ешалон чине Удружење ветерана Шестог одреда Специјалне бригада полиције МУП-а Републике Српске, ветерани и борци удружења “Орлови” из Бањалуке и Други батаљон Војне полиције Првог крајишког корпуса.

Осми и девети ешалон чине удружење Гардиста Прва гардијска моторизована бригада Главног штаба Војске Републике Српске. Удружење Гардиста његује традицију 1. гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске која је основана као елитна бригада ВРС. Кроз бригаду је прошло око 7.100 гардиста, од којих је њих 117 уградило своје животе у темеље Републике Српске. Удружење Гардиста броји више од 1.500 чланова, бивших припадника ове јединице.

Трећи, четврти, пети, шести и седми ешалон чине представници Борачке организације Републике Српске. Они који су у протеклом одбрамбено – отаџбинском рату стварали Републику Српску. Борачка организација Републике Српске представља тековину одбрамбено- отаџбинског рата и један је од статусних симбола Републике Српске.

Борачка организација Републике Српске дјелује у свим општинама и градовима Републике Српске, броји више од 140.000 чланова, од чега су 22.000 ратни војни инвалиди, а 15.000 су чланови породица погинулих бораца. Одликовани су највишим одликовањима Републике Српске. Посљедњи ешалон чине припадници ратног састава Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске која је формирана 4. априла 1992. године. Усвом саставу ова бригада је имала десет одреда, а за Републику Српску и њену слободу живот је положило 144 припадника бригаде.

Други ешалон чини Удружење Гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске.

Припадници удружења носе заставу Гардиста која чува сјећање на ову славну бригаду.

Први ешалон цивилног сектора чине студенти Републике Српске који носе заставу Републике Српске. Унија студената Републике Српске је кровно представничко тијело студената у Републици Српској. Окупља студенте Универзитета у Бањој Луци и Источном Сарајеву. Основни циљ Уније студената је залагање за студентска права и студентски стандард у Републици Српској.

За дозволу за почетак Свечаног дефилеа, предсједнику Републике Српске, затражио је руководилац свечаног дефилеа Игор Кушић. На полазној линији за Свечани дефиле постројени су ешалони цивилног сектора и ешалони Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

У част предсједника Републике Српске постројен је Заставни вод којег чине припадници Почасне јединице Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Заставни вод Почасне јединице предводи командир Витомир Петричевић, који је уз поздрав официрском сабљом извршио предају рапорта предсједнику Републике.

Предаја рапорта извршена је уз нумеру “Марш народни хероји”, у извођењу Полицијског оркестра Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Претходно је испред зграде Радио-телевизије Републике Српске формирана колона учесника свечаног дефилеа.

 

Остале Вијести