НОВОСТИ

У децембру исплата неповратних средстава за стамбено збрињавање борачких категорија

05/12/2023

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић најавио је да ће овог мјесеца почети исплата неповратних средстава у износу до 8.000 КМ за стамбено збрињавање борачких категорија.

Он је навео да је за ову намјену обезбијеђено 500.000 КМ, додајући да је ријеч о неповратним средствима која ће бити исплаћена по уредби Владе Српске, а за која су припадници борачких категорија конкурисали 2019. године.

 

– У првом кругу обухватићемо 18 општина у којима ће исплата кренути овог мјесеца, а током наредне године настављамо тај процес. С обзиром да се то ради на нивоу локалних заједница, када спискови буду завршени, ресорно министарство врши исплату – рекао је Егић.

 

Егић је навео да су буџетом Српске предвиђена додатна издвајања за борачке категорије, а повећање је већ обезбијеђено Ребалансом буџета и до краја године биће исплаћено 23 милиона КМ.

 

– Према Уредби Владе, за увођење бораца свих категорија у право остваривања мјесечног борачког додатка биће утрошено 20 милиона КМ, а остатак ће бити за повећање личних и војних инвалиднина од 10 одсто, односно два пута по пет одсто до краја ове године – рекао је Егић за АТВ.

 

Он је истакао да Влада Српске увијек настоји да побољша статус бораца и издваја значајна средстава, али, како каже, увијек може боље.

 

– Ако гледамо мјесечни додатак, Српска издваја и до три пута више средстава него Федерација БиХ. Влада Српске исплаћује око 150 милиона, док је у ФБиХ око 50, а притом код њих нису обухваћене све категорије – рекао је Егић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести