НОВОСТИ

Улазак БиХ у ЕУ подржава тек 18 одсто испитаних грађана у Српској

03/11/2023

Улазак БиХ у ЕУ потпуно подржава тек 18 одсто испитаних грађана у Републици Српској, резултати су истраживања агенције Метрикс.

 

 

Неповјерење грађана према интеграцијама резултат су глобалних дешавања, спорог процеса придруживања и честог условљавања од ЕУ, сматра ресорни министар Златан Клокић.

Истраживање је показало и да грађани сматрају да су највећи пријатељи Српске Русија, Мађарска и Кина и да ће Срспка за пет година бити још боље мјесто за живот.

Углавном не – 18 одсто и уопште не – 28 одсто, најчешћи је одговор код 1.200 испитаника на питање “Да ли подржавају улазак БиХ у ЕУ”.

Њих 20 одсто подржава улазак БиХ у Европску унију, а 16 одсто грађана не зна или је одбило одговорити на ово питање.

Више од 60 одсто испитаника не зна шта би улазак у ЕУ донио Српској, или како би утицао на квалитет њихових живота.

– Видимо да готово 40 одсто испитаника сматра да улазак у ЕУ не би имао директан утицај на њихов живот – навео је Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске.

– Истраживање је спроведено од 9. до 14. октобра на територији Републике Српске на узорку од 1.200 испитаника, а полна структура испитаних је 51 одсто жена и 49 одсто мушараца, просјечне старости 47 година, а 73 одсто испитаника има средњи ниво образовања – додала је Маја Прерад,  представница агенције Метрикс.

Грађани су одговарали и на питање да ли су забринути за опстанак Републике Српске у наредних 10 година, због притисака западних сила и из Федерације.

У већем проценту било је оних који сматрају да ће Република Српска у наредних пет година бити боље мјесто за живот, те да се треба окренути ка оним земљама које желе истинску економску и политичку сарадњу – а као такве су навели Русију, Мађарску и Кину.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести