НОВОСТИ

Врањеш: Подизањем оптужнице против Додика и Лукића прекршена њихова људска права

14/08/2023

Омбудсман за људска права БиХ из реда српског народа Невенко Врањеш упозорио је да се подизањем оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в. д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића, а на основу квазизаконског рјешења које је донио нелегално именовани Кристијан Шмит, најеклетантније крше људска права и врши противправни прогон изабраних званичника и постављаних државних службеника Републике Српске.

 

 

Врањеш је у саопштењу за медије навео да се нелегалним наметањем закона, недозвољеним притиском на демократски изабране представнике народа и државне службенике угрожава слобода одлучивања у легалним и легитимно конституисаним органима и врши кривичноправни прогон лица која врше, Уставом и законом, додијељене надлежности.

Он је поручио да би правосудни систем требало да штити гарантована права, слободе и демократске тековине, а не да служи за гушење политичке воље стечене у демократским процесима.

– У историји демократских друштава и цивилизованих народа није забиљежена оваква ситуација да самозвани протектор, страни држављанин, у правни поредак уврсти закон који на крајње репресиван начин прогони легално и легитимно изабране званичнике једне земље. Недопустиво је да се само због тога што врши своју уставну функцију и проглашава, од стране сувереног народног представништва усвојене законе, кривичном прогону изложи предсједник Републике Српске којем је на демократски одржаним изборима функцију повјерило преко 300. 000 грађана Републике Српске – нагласио је Врањеш.

Он је истакао да се тим крше Додикова људска и политичка права, обесмишљава изборни систем и нарушава владавина права.

– Слична ситуација је и са в. д. директора Службеног гласника Републике Српске против којег је подигнута оптужница из разлога што је одбио да поступа по налогу субјеката и лица која му ни по чему нису надређена и по ништавим законима који га ничим не могу обавезати у његовом раду. Његово право на рад и приступ у раду је прекршено и то такође сматрам недопустивим – навео је Врањеш.

Он је позвао све субјекте у овим дешавањима да се врате у оквире права, те да омогуће легално и легитимно изабраним и постављеним лицима извршавање њихових дужности и заштиту њихових људских права.

Врањеш је навео да саопштење износим у лично име, изражавајући своје мишљење и истичући да то не представља став Институције омбудсмана за људска права БиХ, коју чине три омбудсмана.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести