НОВОСТИ

Вулић: Састанак Додика и Путина допринијеће јачању братских веза Српске и Русије

22/05/2024

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић рекла је за Руску газету да ће предстојећи састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Русије Владимира Путина допринијети развоју нових рјешења за јачање нераскидивих и истински братских веза Русије и Српске.

 

 

Вулићева је нагласила да српски народ са узбуђењем ишчекују наредни састанак Додика и Путина који би требало да буде одржан у јуну у оквиру Међународног економског форума у ​​Санкт Петербургу.

– Сваки сусрет предсједника Републике Српске и руског предсједника српски народ доживљава са одушевљењем. Додик је успио да уђе у круг одабраних људи који се редовно састају са Путином. Ово је велика привилегија и велико повјерење за малу Републику Српску и њеног предсједника – рекла је Вулићева.

Вулићева је подсјетила на Додикову иницијативу за увођење руског језика у образовни систем Републике Српске као обавезан предмет.

– Упоредо са редовном размјеном студената, културним, политичким и образовним форумима, ово би требало да помогне у јачању наших посебних односа са Русијом – рекла је она.

Вулићева је рекла да Република Српска настоји да развија интеракцију са БРИКС-ом.

– Имамо одличне односе са свим државама БРИКС-а. Имамо позитивна искуства у сарадњи са Кином, која већ дуги низ година улаже у економске и социјалне пројекте у Републици Српској. Односи са Русијом су стратешке природе за Бањалуку, на основу историјских и културних веза. Предсједник Републике Српске је више пута изјавио да би развој веза са БРИКС-ом донио огромну корист – рекла је она.

Вулићева је додала да би се Република Српска сутра придружила БРИКС-у ако би то било могуће.

– У том контексту водимо рачуна и о политици Европске уније која се према Републици Српској понаша као маћеха, укидајући планиране финансијске пројекте. Лажно оптужују Српску за сецесионизам, а у стварности само Срби и предсједник Српске поштују Дејтонски мировни споразум. Нажалост, бошњачке елите су у потпуности послушне према САД и Великој Британији и не размишљају о могућим користима од приближавања БРИКС-у – рекла је Вулићева.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести