НОВОСТИ

Жупљанин : Српска неће нестати вољом америчке Амбасаде

26/05/2024

Република Српска није створена вољом америчке Амбасаде у БиХ, па њеном вољом неће ни нестати, поручио је данас предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин.

 

 

Да ли у ситуацији покушаја стигматизације Републике Српске и српског народа има смисла остати у БиХ, најзначајније је питање за Српску и српски народ и та одлука мора бити заснована на јединственој вољи српског народа, коју треба утврдити референдумом, као врхунским моделом утврђивања воље народа – рекао је Жупљанин.

Он сматра да институције власти Републике Српске о томе треба да донесу одговарајуће одлуке служећи се општеприхваћеним демократским методама и у условима мира и стабилности и на начин како то предвиђа и Дејтонски мировни споразум.

Жупљанин је истакао да 56 одсто земаља чланица Организације УН није гласало за резолуцију о Сребреници, па се, како оцјењује, у формално правном смислу и не може говорити о усвојеној резолуцији.

– Важећа демократска пракса у таквим случајевима захтијева пуни консензус, транспарентност и инклузију свих заинтересованих страна, што у овом случају није био случај, па се основано може закључити да не постоји никаква легитимна резолуција – рекао је Жупљанин.

Генерална скупштина УН усвојила је антисрпску резолуцију о Сребреници за коју су гласале 84 државе од укупно 193 чланице УН. На гласању је 87 држава било против и уздржано, док 22 земље нису гласале, што чини 109 земаља које нису подржале тај спорни документ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести