НОВОСТИ

СРПСКИ ХЕРОЈ КОЈИ СЕ У СРБИЈУ НИЈЕ ВРАТИО ЗБОГ ТИТА: Американци га обожавају

22/08/2021

Срби су Џорџа Мусулина звали Ђорђе Американац. Био је обавјештајни официр америчке тајне службе ОСС, поријеклом из Лике, која је тада била у саставу Аустроугарске, послат у штаб Драже Михаиловића у Србији да води мисију.

 

 

Срби су Џорџа Мусулина звали Ђорђе Американац

Срби су Џорџа Мусулина звали Ђорђе Американац

 

Регрутован је због поријекла, познавања обичаја и културе, каже за Б92 његова ћерка Џоен Мусулин де ла Рива.

Маја 1944. године постављен је за команданта мисије Халијард. Другог дана августа 1944. године у пратњи своје „десне руке“ Мајкла Рајачића и радио-телеграфисте Артура Џибилијана падобранима су се спустили у западни дио Прањана.

„Мусулин је скочио неколико метара даље од циља и упао право у кокошињац“, каже његова ћерка. Рајачић се уплео падобраном у дрво, а Џибилијан је упао у гомилу блата.

Џорџ је око врата носио ланчић са крстом, који се искривио приликом приземљења.

Уз помоћ Југословенске војске у отаџбини под командом Михаиловића, као и сељана одмах су заједно почели да раде на импровизованој писти на Галовића пољу.

„Нама из породице никада није пуно причао о учествовању у овој мисији. Али је на дружењима с пријатељима из службе причао о Титу и Дражи Михаиловићу, а ја сам то слушала. Увијек су коментарисали одлуку Велике Британије да се прекине подршка Дражи Михаиловићу и четницима и да се подржи Тито“, прича Џоен.

Током боравка у Прањанима зближио се са Србима који су га видјели као једног од њих. А он то и јесте био, каже његова ћерка. Не само по поријеклу, него и по љубави према Србима и Србији.

„Био је Американац, али и прави Србин. Поносна сам на мог оца и на његову улогу у овој мисији и захвална Дражи Михаиловићу и његовим четницима, као и мјештанима који су жртвовали толико тога да би спасили оборене ваздухопловце. Предсједник САД Хари Труман је одликовао Михаиловића за заслуге у овој мисији, али је прича, на жалост, много година била тајна из политичких разлога, навела је Џоен Мусулин де ла Рива.

Џорџ је 27. августа полетио из Прањана завршавајући своју мисију.

„Због ове мисије Мусулин је умало осуђен јер је, без одобрења, заједно са ваздухопловцима евакуисао и неколико четника. Због тога је повучен с мисије. А након што је ОСС завршила истрагу и утврдила да је поступао у складу са законом ослобођен је оптужбе“, присјећа се.

Награђен је Легијом за заслуге. Након мисије Халијард наставио је са задацима у Индији, Бурми и Kини. Војну каријеру завршава 1946. године када је почео да ради за канцеларију морнаричке обавештајне службе. ЦИА га је регрутовала 1950. Био је дио тима за регрутовање и обуку противника кубанског режима Фидела Kастра. Пензионисао се као радник ЦИА 1974. године.

Џорџ Мусулин или Ђорђе Американац умро је у болници 1987. године и сахрањен је на војном гробљу у Арлингтону, објавили су српски медији.

„У Србију се никада није вратио због Тита“, каже Џоен Мусулин де ла Рива.

Подсјетимо, операција Халијард је најуспешнија спасилачка мисија у историји, током које је евакуисано више од 500 срушених савезничких ваздухопловаца из Србије. Они су спасени захваљујући храбрости српског народа и Југословенске војске у отаџбини, којом је командовао Дража Михаиловић. Она је симбол пријатељства и савезништва Срба и Американаца.

Обиљежавање ове ваздушне операције организује Фондација мисија Халијард на чијем је челу Џон Kапело. Ове године се обиљежава 75 година од ове велике спасилачке мисије.

Остале Вијести