НОВОСТИ

КО ЈЕ ПЛАНИРАО АТЕНТАТ НА КРАЉА?

28/10/2023

Крило се да је имао још само шест мјесеци живота…

 

АТЕНТАТ НА КРАЉА

АТЕНТАТ НА КРАЉА

 

Зашто главни кривци, подстрекачи и они који су атентат планирали и помогли његово извођење, нису именовани.

 

КОБНИ ДАН: Зашто краљ Александар УТОРКОМ ништа није радио, све до једном…

 

Атентат који су на њега у Марсеју извршили терористи из редова пробугарских Македонаца и Хрвата снажан је печат европске историје прве половине XX вијека, о чему можда најбоље свједочи његов велики споменик у Паризу.

Па ипак, постоји тужан, али са историјског становишта занимљив детаљ везан за Александра I и његову погибију о ком се код нас не говори.

 

КРАЉ АЛЕКСАНДАР ЈЕ ЗНАО ДА МУ СПРЕМАЈУ УБИСТВО! Од три могућа плана изабран најсуровији!

 

Према, сложићемо се, релевантном свједочењу његовог млађег сина, принца Томислава, изнијетом у његовим мемоарима, краљ је у тренутку убиства боловао од карцинома и љекари су му давали око шест месеци живота.

“Мало се зна о томе да је мој отац био тешко оболео. Мама ми је касније причала да је имао рак и да су му лекари предвидели још шест мјесеци живота. Када је убијен, патолошки налаз је потврдио да је дијагноза била тачна. Био је тежак само педесет килограма када је отишао у Марсеј”, наводи принц Томислав у својим мемоарима.

За краљеву болест су знали само чланови породице и љекари.

 

АТЕНТАТ НА КРАЉА

АТЕНТАТ НА КРАЉА

 

 

Принц Томислав наводи да је краљево обезбијеђење дошло до информације из непосредног окружења Анте Павелића да се атентат припрема, али да је краљ одбио да стави панцирни прслук.

“Не знам шта је права истина о атентату. Много тога ту није јасно. Као ни то зашто је обустављена судска истрага. А посебно зашто главни кривци, подстрекачи и они који су атентат планирали и помогли његово извођење, нису именовани”, написао је принц Томислав, уз напомену да му је чудно зашто се није трагало макар по наводима др Ивана Суботића, аутора чланка “О завјери против живота краља Александра”.

 

ЗНАТЕ ЛИ ГДЈЕ је КРАЉ АЛЕКСАНДАР имао рудник ЗЛАТА! Сада је то мјесто “СЕЛО ДУХОВА”

 

За краљеве посљедње ријечи, “Чувајте ми Југославију”, принц Томислав на истом мјесту наводи да је то несумњиво била његова мисао, идеја водиља, али не вјерује да ју је у том тренутку изговорио. Причу о наводно посљедњим краљевим ријечима у Југославију је донио Богољуб Јефтић који је, како принц Томислав наводи, био у четвртом аутомобилу иза краљевог, а краљ је практично убијен на лицу мјеста.

Из навода принца Томислава произилази да је Александар I био дубоко посвећен пословима обезбијеђења нове државе у новонасталим околностима у Европи. Само тако се може објаснити поморски пут тешко болесног човјека у далеку, али још увијек важну пријатељску земљу и план да касније, док је вријеме, посјети и Лондон, подсјећа Недељник.

 

Прије 88 година у Марсељу убијен краљ Александар

 

Када је однос Александра I Карађорђевића према личном здрављу и дужностима у питању, вриједи се сјетити његове операције на сјеверу Албаније, приликом повлачења Српске војске. Он је са витешким презиром одбио идеју да буде евакуисан у Италију и одвојен од својих трупа које су још увијек биле у тешком положају. Наложио је да се сложен хируршки захват изведе практично у теренским условима, у српској избјегличкој маси.

Имајући све то у виду, чини се да је Александру I, ако у обзир узмемо свједочење његовог млађег сина, било прихватљивије да погине као војник, него да умре у постељи.

Разуме се, ово је публицистичко виђење постројених чињеница, а историчари би требало да баце више свјетла на болест и околности посљедњих мјесеци краља Александра I Карађорђевића

 

КРАЉ АЛЕКСАНДАР ЈЕ ЗАПРИJЕТИО ДА ЋЕ СЕ ЗА ЊУ БОРИТИ! Са балкона ове палате српски монарх ИЗГОВОРИО ЈЕ ИСТОРИЈСКЕ РИJЕЧИ

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести