НОВОСТИ

МЈЕСТО КОЈЕ КРИЈЕ ВЕЛИКИ БРОЈ ЛЕГЕНДИ Манастир у источној Србији прати прича о Марку Краљевићу, али то није све

22/10/2023

Народно предање каже да је на том мјесту сахрањен баш Краљевић Марко пошто је рањен, на Шарцу, препливао Дунав из Влашке након битке на Ровинама.

 

 

Међу занимљивим локацијама у Србији о којима се не говори често је и један манастир у источној Србији. Њега прати легенда о гробу чувеног народног јунака Марка Краљевића.

Манастир Короглаш се налази у непосредној близини Неготина, код села Милошево. Нема поузданих података ко га је и када зидао, али се претпоставља да га је саградио краљ Милутин почетком XИВ вијека.

Народно предање каже да је на том мјесту сахрањен баш Краљевић Марко пошто је рањен, на Шарцу, препливао Дунав из Влашке након битке на Ровинама. Њему је за душу ту подигнут манастир, пишу на сајту виситеастсербиа.рс.

Манастир је био живописан, али су се сачували само остаци фресака. Поред цркве налази се средњовијековна некропола која је само дјелимично испитана. Када су археолози током ископавања у близини села Милошево нашли старо гробље са око 150 преминулих и установили да је у 14. вијеку код Милошева изграђен манастир Короглаш, међу тамошњим народом раширило се вјеровање да у близини мора бити и гроб јунака Краљевића Марка, пише опанак.рс.

И упркос томе што историја биљежи да је Марко погинуо у Румунији у бици на Ровинама, древна легенда каже да је Марков гроб баш код овог манастира, али и да крије велико закопано благо које му је поклонила његова милосница вила Равиојла са планине Мироч.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести