НОВОСТИ

Додик: Протекторат међународне заједнице БиХ довео до распада

11/10/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обрати се у Београду на Самиту несврстаних, поводом обиљежавања 60 година од оснивања Покрета несврстаних.

Милорад Додик

– Постоји протекторат међународне заједнице који је БиХ довео до распада. БиХ је наметнут високи представник, иако нема одлуке Савјета безбједности о томе – навео је Додик.

Додао је да свјетске силе покушавају да наметну рјешења БиХ, те да је створена клима неповјерења.

Говорећи о пандемији вируса корона, Додик је у обраћању рекао да је свијет преживио једну од највећих криза глобалног доба, те да су на почетку пандемије велике земље заборавиле мале.

– На почетку епидемије која је погодила свијет, богате земље су заборавиле на мале, регионалне организације су се понашале као да немају ни стратегију ни ресурсе да помогну како својим чланицама, тако и осталим – истакао је Додик.

Додао је да се свијет сусреће са политичким и војним сукобима, тероризмом, мигрантском кризом и истакао да БиХ није поштеђена тих проблема.

Додик је у својству српског члана Предсједништва БиХ упутио искрене честитке предсједавајућем Покрета азербејџанском предсједнику Илхану Алијеву на племенитој и великодушној одлуци да се овај састанак поводом 60 година великог јубилеја одржи у Београду, јер је тиме исказао поштовање према оснивачима Покрета несврстаних, али и добронамјерно лидерство.

Додик је захвалио и предсједнику Србије Александру Вучићу, као домаћину скупа, на организацији и гостопримству, истичући да је овај скуп најмасовнији мултилатерани догађај у протекле двије године.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести