НОВОСТИ

Опозиција по налогу страних служби тражи разлог за разбијање српског јединиства

31/08/2021

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац сматра да критике и напади политичких лидера опозиције на рачун српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика представљају дилетантске и кукавичке покушаје разбијања српског јединства.

 

Сташа Кошарац

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац

 

“Представници опозиције су попут политичких кловнова који, по налогу страних обавјештајних служби, имају задаћу да раде на разбијању српског јединства о темама кључним за Републику Српску, попут неприхватања наметнутих одлука високих представника”, изјавио је Кошарац за Срну.

Он је нагласио да су опозициони лидери у посљедњим иступима дезавуисали јавност, износећи нетачне и погрешно интерпретиране тврдње у вези са састанком чланова Предсједништва БиХ са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, којем је присуствовао и српски члан Милорад Додик.

Кошарац је подсјетио да је Додик том приликом јавно изнио јасне ставове и позиције Републике Српске, њених политичких представника и српског народа о неприхватању наметнутих одлука високих представника и Уставног суда БиХ, али и о потреби за дијалогом о свим отвореним питањима.

“Додик је такође апострофирао да је могуће одржати територијални интегритет БиХ искључиво уз пуно уважавање изворног Дејтона, те да је важно у оквирима овог споразума наставити тражити рјешења, уз подршку пријатеља из Турске и укључивање Србије и Хрватске у овај процес”, напоменуо је Кошарац.

Изјаве опозиционих политичара да се на тај начин заговара идеја о “Дејтону два”, додао је Кошарац, злонамјерно су и малициозно обмањивање грађана Српске.

“Ми у потпуности подржавамо и залажемо се за имплементацију изворног Дејтонског споразума, који је дестабилизован наметнутим одлукама високих представника и интервенционизмом дијела међународне заједнице. Кристијан Шмит је посљедњи у низу доказа непоштивања изворног Дејтона, будући да није именован у складу са Анексом 10, због чега нема легитимитет високог представника”, нагласио је Кошарац.

Он је поручио да СНСД неће одустати од борбе политичким средствима за повратак изворном Дејтону и враћање уставних надлежности Републике Српске, које су јој одузете наметнутим рјешењима високих представника.

Према његовим ријечима, видљиво је да су представници одређених западних земаља у БиХ нарушили баланс произведен у Дејтонском споразуму искључиво у корист бошњачке политике.

“Данас тај дио међународне заједнице ћути, јер им очигледно не одговара концепт српског јединства. Нажалост, у томе им се очигледно придружују опозициони лидери, који сада траже разлоге за разбијање овог концепта, све под патронатом западних обавјештајних служби”, рекао је Кошарац.

Он је нагласио да је зачуђен чињеницом да опозициони политички лидери из Републике Српске нису имали ниједну ријеч критике или негодовања због понашања друга два члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића током састанка са предсједником Турске.

“Нису се реферисали на уличарске манире и непристојно понашање Комшића, као ни на полтронство Џаферовића. То опозицији очигледно није засметало, па су умјесто критике на рачун друга два члана Предсједништва, одлучили да негативне коментаре усмјере на онога ко штити и прокламује интересе Републике Српске”, рекао је Кошарац.

Он је поставио питање да ли би представници опозиције имали храбрости да у Сарајеву кажу оно што је српски члан Предсједништва БиХ Додик изнио на састанку са турским предсједником.

“Зашто опозиција ћути о томе да је Додик од Турске, као члана Савјета за имплементацију мира, тражио да се покрену процедуре стављања ван снаге спорне одлуке високог представника? Зашто се нису изјаснили о могућности мирне дисолуције БиХ као могуће опције коју је Додик поменуо на састанку у Сарајеву уколико не дође до договора о пуном уважавању изворног Дејтона, неприхватању наметнутих одлука и интервенција дијела међународне заједнице”, питао је Кошарац.

Он је нагласио да ће институције Републике Српске и њени политички представници на нивоу БиХ наставити да се залажу за концепт српског јединства, упркос опструкцијама опозиције.

“Ми ћемо истрајати на томе и бити окупљени око базичних интереса Републике Српске и нашег народа. Увјерен сам да ће грађани Српске то препознати, као и много пута до сада”, закључио је Кошарац.

Остале Вијести