НОВОСТИ

Мазалица: Лицемјерје и недосљедност Мисије ОЕБС-а у БиХ

04/01/2024

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да не чуди да се оспоравањем и пријетњама због Дана Републике служе они који су учествовали у прогону овог празника, као и другим развлашћивањима Републике Српске, али чуди да ОЕБС, организација са, ипак, некаквим кредибилитетом, која се бави номинално безбједности и сарадњом, а највише провођењем избора, сада учествује у хајци на Републику Српску.

 

 

– У општој какафонији изјава и пријетњи властима Републике Српске само извиру недосљедности и лицемјерје, које показују сви они, па ево и ОЕБС. Ови Европљани изгледа не знају да је Дан Републике Српске први празник у историји Европе, који је забрањен одлуком неког суда, а због свог вјерског карактера. Такве празнике имамо у скоро свим европским државама, али Дан Републике, ипак, у својој суштини то није – истакао је Мазалица.

Поводом позива Мисије ОЕБС-а у БиХ упућеног Влади Републике Српске у вези са обиљежавањем Дана Републике да, како су навели, “у потпуности поштује владавину права која мора обухватити поштивање одлука Уставног суда БиХ као коначних и обавезујућих”, те да њихово непоштивање и непровођење “представља кривично дјело”, Мазалица је рекао за Срну да кад смо већ код владавине права и одлука Уставног суда, замолили бисмо ОЕБС да прво анализира одлуку из 2006. године, која каже да високог представника у БиХ мора именовати Савјет безбједности УН, а бивши њемачки министар пољопривреде Кристијан Шмит се не може похвалити таквом одлуком, те би им било боље да се усмјере на његов мандат, али и наметање закона.

– Ако у Уставу БиХ пише да законе доноси Парламентарна скупштина, како на владавину права гледа ОЕБС, који мирно посматра наметање закона од Кристијана Шмита, па чак и изборног закона у изборној ноћи да не говорим о средњовјековном предмонтескјеовом закону по којем се суди предсједнику Републике Српске који је изабран са више од 300 хиљада гласова – нагласио је Мазалица, упитавши да ли је то можда кривично дјело и рушење уставно-правног поретка?.

Он је истакао да пристрасност, недосљедност и лицемјерје ОЕБС-а се огледа и у томе што нису реаговали на десетине других одлука Уставног суда БиХ које се не проводе у Федерацији БиХ, а окомили су се на Републику Српску, која јесте имплементирала његову одлуку, донијела посебан закон, али и отклонила главни аргумент Уставног суда БиХ којим је оспорен Дан Републике.

Мазалица је указао да формално и суштински, Република Српска нема проблем са поштовањем одлука Уставног суда БиХ, па нема ко бити ни за шта кривично одговоран.

– “Поштоваоцима” владавине права бих препоручио да се држањем придика и пријетњама окоме на Федерацију, а као Европљанима да се позабаве и собом и својим вриједностима слободе, демократије и хришћанства, јер без тога нема ни безбједности, ни сарадње. Република Српска зна најбоље – констатовао је Мазалица.

Остале Вијести