НОВОСТИ

Радмановић: Данас кулминација кршења Дејтона

21/11/2023

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић рекао је да је Дејтонски споразум током 28 година постојања кршен, а да је кулминација сада када у БиХ дјелује човјек који није изабран за високог представника у Савјету безбједности, што је предвиђено овим међународним докуметном.

 

 

Радмановић је оцијенио да је Дејтонски споразум међу важнијим у посљедњих 50 година којим су требали сви да се похвале, не само у БиХ него и они који су учествовали у његовом стварању.

– Ради се о међународном споразуму који није само донио мир, већ је и ријешио и унутрашње уређење БиХ и односе у БиХ на сасвим једној новој основи која је врло значајна и коју је требало да поштујемо од првог дана. Међутим није се тако дешавало, нажалост – оцијенио је Радмановић за Срну.

Он је подсјетио да је већ први високи представник, кога у посљедње вријеме “хвале” да није ништа радио, једним актом промијенио одредбу Дејтонског споразума и “забранио да постоји национално опредјељење у Предсједништву код буџета БиХ”.

– Касније су долазили и гори високи представници који су стално мимо Дејтонског мировног споразума узимали себи разна права којима су мијењали стање у БиХ, реметили односе и нису дозвољавали да постане стабилна земља – истакао је Радмановић.

Он сматра да је Дејтонски споразум одличан међународни акт који би да су га се сви држали омогућио да БиХ буде просперитетна.

– Ријеч је, према мом мшљењу, о одличном међународном акту који садржи и Устав БиХ кога, да смо се придржавали сви заједно, имали бисмо стабилно стање и вјероватно земљу која може да буде и просперитетна. Нажалост, то није тако данас – констатовао је Радмановић.

Остале Вијести