НОВОСТИ

Букејловић: Устав темељ уставноправног уређења

28/02/2024

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је данас да је Устав Српске темељ уставноправног система којим је гарантовано једнако уставноправно уређење, примјена и владавина права.

Букејловић сматра да би, због бројних промјена, које је претрпио први Устав Републике Српске било потребно размотрити могућност доношења новог када се за то стекну услови.

 

– С обзиром на чињеницу да је промијењено двије трећине Устава, било би добро да Народна скупштина Републике Српске размотри одлуку о доношењу новог Устава Републике Српске – рекао је Букејловић.

 

Он је оцијенио да је усвајање новог Устава Српске комплексан процес који би требало да се заснива на темељној анализи, као и да би у његово разматрање и доношење требало да буду укључени најстручнији људи у Републици Српској.

 

Букејловић је нагласио да се Уставом Српске, након 32 године, штити суверенитет и идентитет, те омогућава примјена владавине права и слободе свим грађанима Републике Српске.

 

Он је поновио да је Уставом из 1992. године Република Српска конституисана као трајна категорија и израз воље народа.

 

Скупштина српског народа БиХ донијела је Устав 28. фебруара 1992. године који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању и гарантовао је пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

 

Највиши правни акт Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба, те једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума одржаног 1. марта на којем нису учествовали Срби.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести