НОВОСТИ

Побољшати живот слијепих и слабовидих лица у Српској

05/03/2024

Чланови Савеза слијепих и слабовидих Републике Српске на одржаном Форуму изнијели су приједлоге мјера за подршку и побољшање живота слијепих и слабовидих лица у Српској.

Истакли су, да надлежни морају показати више разумијевања и да из савеза већ годинама траже основне мјере подршке као што су повећана социјална давања, лична инвалиднина, накнада за помоћ и његу и право на ортопедске додатке.

 

Савез слијепих и слабовидих лица окупља око 2.000 чланова од којих је 1.200 слијепо, а пар стотина је на рубу егзистенције. Реално је да се овим лицима увећају права на личну инвалиднину и накнаду за помоћ и његу другог лица како би се достигао ниво укупних примања на 55 одсто просјечне нето плате, каже предсједник Савеза Бранко Сузић.

 

Додаје да су од игара на срећу добили само 10.000 марака док су протеклих година добијали око 60.000.

 

– Прво питање је унапређење социјалних давања за слијепа и слабовида лица, друго је побољшање друштвеног положаја и треће је подршка у набавци и расподјели помагала за слијепе – каже Сузић.

 

Слијепи и слабовиди су дио друштва и често им је потребно више него човјеку који види. Неопходна су им и одређена помагала како би им била олакшана свакодневица. Ријеч је говорним мјерачима крвног притиска, топломјеру, сатовима и другим помагалима.

 

– Апелујем да се питање слијепих, нас који живимо овдје исто ријеши усвајањем одговорајућег сета мјера статусни, компезацијских и социјалних права и ми ћемо инсистирати на томе – додао је Јовица Мијатовић потпредсједник Савеза слијепих Републике Српске.

 

Из Савеза су поручили и да очекују да се измјеном закона унаприједе и услови за професионалну рехабилитацију, да се поред поврата доприноса осигура и поврат већег дијела нето плате, пропорционално степену инвалидности.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести