НОВОСТИ

Стевандић честитао Дан примирја у првом свјетском рату

11/11/2023

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић честитао је Дан примирја у Првом свјетском рату свим грађанима Републике Српске и Србије, истакавши да је српски народ у том рату поднио највећу жртву, али и уписао се у славну страну историје.

 

 

– Овај велики дан прилика је да се сјетимо и одамо захвалност свим нашим славним војницима који су у тешком и славном тренутку наше историје били на страни сила побједница у Великом рату и који су дали огромну жртву за слободу и мир наше отаџбине од Цера преко Албаније до Кајмачкалана – навео је Стевандић.

 

Дан примирја у Првом свjетском рату

 

Он је истакао да је њихова херојска жртва завјет да српски народ чврсто остане на стази слободе и правде и да се одупре свим изазовима са којима се буде суочавао и са којима се данас суочава.

 

Додик: Наш завјет је да памтимо огромну жртву наших предака

 

– Српски народ у Првом свјетском рату поднио је највећу жртву и изгубио једну трећину становништва, али се уписао у славну страну историје. То је наш дуг и обавеза према нашим претцима, јер слобода нема цијену – навео је Стевандић у честитки.

Дан примирја у Првом свјетском рату обиљежава се у знак сјећања на 11. новембар 1918. године када је у француском граду Компјену потписано примирје, чиме је окончан Први свјетски рат.

Као мотив за амблем тог празника користи се цвијет Наталијине рамонде, а одабран је у знак сјећања на васкрс Србије, која се из пепела Првог свјетског рата уздигла и наставила пут којим и данас успјешно гради позицију водеће земље у региону.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести