НОВОСТИ

Додик: Централна банка БиХ више од 15 милијарди КМ инвестирала у иностранству

28/07/2022

Централна банка БиХ има инвестираних више од 15 милијарди КМ у иностранству, од чега је око 11 милијарди КМ инвестирано у обвезнице европских земаља, највише у Њемачкој и Француској, написао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, на свом Твитеру профилу.

 

Милорад Додик

Милорад Додик

 

Како каже у задњих неколико година, каматне стопе на то су биле негативне, што значи да је ова банка дала новац иностранству и још им за то плаћала камату.

“Очито је да Централна банка БиХ може финансирати друге државе, а само не може инвестирати у обвезнице БиХ и ентитета, чиме се шаље лоша порука инвеститорима. Девизне резерве служе као покриће за конвертибилне марке и уколико би нека од ових земаља одлучила да блокира средства која је добила од БиХ, био би срушен монетарни систем БиХ”, навео је Додик.

Наводи да је Централна банка БиХ од камата зарадила преко 500 милиона евра, што је за толико више него што је потребно за покриће конвертибилних марака.

“Измјенама Закона о Централној банци БиХ могло би се емитовати конвертибилних марака и за тај новац купити домаће обвезнице те тако допринијети санирању енергетске кризе и уложити у друге привредне активности у БиХ. Ако сад није вријеме за тако нешто – када ће бити?”, додао је Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести