НОВОСТИ

ОВДЈЕ СУ ОСТАЛЕ СТОПЕ СВЕТОГ САВЕ! Село које је за сваког вјерника СВЕТИЊА!

16/10/2023

У селу Горачићи недалеко од Гуче гдје је најстарија црква у драгачевском крају по предању остале су стопе Светог Саве.

Отисци стопе Растка Немањића и четири коњска копита по легенди одавно су на обронцима планине Јелице примијетили мештани драгачевских села.

 

Трагове у камену, називају светињом, а бистру и питку воду са извора прикупе у посуде те је и касније данима пију.

 

“Ту воду не знам да л’ је ко давао на анализу јер та је вода има доста сумпора, осјећаће се на кувана јаја, разумеш, нама прија да пијемо. Овце трче само ту да пију воду, прескачу оба потока. Е, сад што то раде ја не знам, значи да је у тој води да ипак има нешто”, каже Мирослав Стевановић из Горачића.

 

Легенда каже да је Растка, одбјеглог, најмлађег сина великог жупана Стефана Немање стигла очева клетва да се земља под њим пролама, те да су му ноге гдје год би стао потањале. Зато народ вјерује да се на више мјеста још увијек могу пронаћи окамењени трагови стопала Светог Саве, као што се једно оцртава пред извором на Јелици, наводи портал Лепоте Србије.

 

Пред извором застају и планинари и шетачи који често походе јеличке падине, али и намерници које је управо приповједање довело на ту светињу.

 

“Могу рећи да сам стварно одушевљен јер такав примјер извора до сада никада нисам видио, да из стене да кажем излази тако лијепа и чиста вода и саме те стопе за које се вежу легенде дјелују стварно реалистично и није искључено да можда заправо јесте како легенда каже”, каже лександар Парезановић из Ивањице.

 

Недалеко од извора и Савине стопе, у Горачићима је најстарија црква у Драгачеву, која датира из 1807. године и која је под заштитом је државе.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести