НОВОСТИ

Аулић: Шмит је срамни рецидив колонијалне прошлости и мрља на образу савремене Европе

28/09/2023

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Саша Аулић истакао је да нико не угрожава владавину права и уставни поредак у БиХ као што то ради Кристијан Шмит и утолико је лицемјернија његова наводна брига, као и оптужбе на рачун Републике Српске.

– Његово лажно представљање и нелегално дјеловање у БиХ обесмислило је њен суверенитет, као и сам привид правне државе. БиХ, њене институције и демократски капацитет нико не урушава тако снажно и темељно као Кристијан Шмит – рекао је Аулић.

 

Коментаришући изјаву Шмита у којој је за власт у Републици Српској користио израз “режим”, а онда је и оптужио за “угрожавање уставног поретка и владавине права”, Аулић је рекао за Срну да за разлику од Шмита, који није изабран у складу са Дејтонским споразумом, власт Републике Српске изабрана је легално и демократски.

 

– Власт у Српској изабрали су њени грађани, а Шмита неколико неформално окупљених амбасадора, али не и Савјет безбједности УН који је за то надлежан. Шмит је онај који покушава да успостави аутократски режим у БиХ наметањем закона и обрачуном са демократски изабраним представницима народа у Републици Српској – нагласио је Аулић.

 

Он је рекао да је Шмит срамни рецидив колонијалне прошлости и мрља на образу савремене Европе која такву појаву на свом тлу толерише, неријетко охрабрујући његово недемократско дјеловање.

Остале Вијести