НОВОСТИ

Цвијановић: Устав Републике Српске – мирнодопски акт

27/02/2024

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је Устав Републике Српске мирнодопски акт, који је Скупштина српског народа у БиХ једногласно усвојила прије избијања ратних сукоба у БиХ.

 

 

Цвијановић је истакла да је, доношењем највишег политичког и правног акта, Република Српска успоставила уставноправни и институционални поредак, потврдивши свој демократски капацитет.

– О његовој вриједности најбоље свједочи дуготрајност, као и стабилност политичког система и институција које су на основу њега успостављене – поручила је Цвијановићева, поводом 32 године од доношења Устава Српске.

Она је навела да је захвална онима који су тада, у изазовним и сложеним временима, имали свијест о важности доношења Устава који је био и остао темељ функционисања Републике Српске.

– Наш задатак је да на тим темељима наставимо да развијамо Српску као модерно демократско друштво слободних и равноправних грађана, али и да чувамо њене надлежности и институционални капацитет у складу са уставима Републике Српске и БиХ – нагласила је Цвијановић.

Скупштина српског народа БиХ донијела је 28. фебруара 1992. године Устав који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести