НОВОСТИ

Додик: Резолуција о Сребреници, ако буде усвојена, дефинитивно ће сахранити БиХ

25/04/2024

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да резолуција о Сребреници, ако буде усвојена у Генералној скупштини УН, дефинитивно сахрањује БиХ, јер сахрањује могућност да се два народа помире, а они који подрже њено усвајање то раде из спекулативних разлога.

 

 

– То је досипање соли на рану. Бошњаци муслимани неће добити ништа од тога осим ликовања, а Срби ће то одбити и ништа од тога неће примјењивати – рекао је Додик у интервјуу за Русију данас.

Предсједник Српске је указао да су страни фактори почели да квалификују понашање Срба као геноцидно и прије него што се ишта десило, те да су најављивали да се Срби наводно припремају за геноцид.

На питање које ће државе осим Русије гласати против резолуције о Сребреници, Додик је рекао да вјерује да ће бити око 40 земаља које “разумију ситуацију”.

– Не бих лицитирао, али по ономе што ја знам, око 40 земаља ће бити против. То није мало када узмете у обзир да ће њих 70, а можда и више бити уздржано. Онда то значи да дефинитивна већина у Генералној скупштини УН неће гласати “за” – рекао је Додик.

Ако у збиру натполовична већина гласова буде уздржана и против резолуције, каже Додик, онда то значи да већина глобалне заједнице не мисли да се у Сребреници десио геноцид.

– То онда значи да они који су “за”, то раде из спекулативних разлога – рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске вјерује да је иницијатива о резолуцији о Сребреници усклађена са одлуком Парламентарне скупштине Савјета Европе о пријему Косова у Савјет Европе, да би се тако извршио притисак на српски народ.

– У Статуту Савјета Европе пише да земље чланице могу бити само чланице УН, а Косово то није. То кршење правила у тренутку када њима то одговара говори колико они све смишљају. Апсолутно мислим да је то координисано, а на крају крајева исти су промотери свих тих догађаја – рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је Суд за људска права који је успостављен на нивоу међународног фактора у БиХ својевремено затражио да се направе два извјештаја – за Сребреницу и за Сарајево.

– Онај који је био за Сребреницу је третирао само страдање Бошњака муслимана, а не и Срба на простору Сребренице, којих је било око 3.500 – подсјећа Додик и пита шта је са извјештајем о страдалим Србима у логорима у Сарајеву које су држали муслимани, а којих је било више него страдалих Бошњака у Сребреници.

Додик је рекао да га је изненадило што је Руанда један од иницијатора резолуције.

– У Сребреници имате доказе да је Војска Републике Српске одвојила жене и дјецу и пребацила на територију коју су контролисали муслимани. У Руанди је убијено 970.000 припадника једног народа од стране другог народа. Убијени су жене, дјеца, старци, мушкарци, нико није правио разлику. Сада Руанда, вјероватно перући своју историју покушава да се стави на страну резолуције. Срам их било! – рекао је Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести