НОВОСТИ

Кецмановић: Мањинска подршка резолуцији депримирала иницијаторе и спонзоре, а осоколила народе

01/06/2024

Професор Ненад Кецмановић изјавио је да је мањинска подршка резолуцији о Сребреници која је изгласана у Генералној скупштини УН депримирала иницијаторе и спонзоре, а осоколила народ, не само српски.

 

 

Кецмановић је рекао да би Срби послије гласања могли да кажу да је ово мали корак за српски народ, али велики у стварању мултиполарног свијета.

Он је нагласио да храбри Срби нису произвели глобални преокрет, али да јесу тестирали глобални однос снага САД, Русије и Кине.

Кецмановић је подсјетио на то да је предсједник Републике Српске Милорад Додик, чим је сједница Генералне скупштине УН заказана, најавио да ће Српска 30 дана потом предложити комшијама мирно раздруживање и понудити им одговарајући споразум.

– Додик нуди да се БиХ врати на изворни Дејтонски споразум, да се направи нови договор о БиХ и, најзад, мирно раздруживање – рекао је Кецмановић у ауторском тексту за Политику.

Он је напоменуо и да је амерички Амбасаде одговорио да то неће допустити јер то “није у складу са њиховим интересима”.

– Шта се нас тичу њихови интереси? Којим правом и како неће допустити? – упитао је Кецмановић.

Он је нагласио да империја у опадању у великој мјери одржава доминацију на страху, на навици, инерцији и немоћи потлачених малих земаља и народа.

– Шта би било да су јој сви одједном отказали послушност? Повукла би се јер не би могла да ратује са целим светом чак и када је била на врхунцу моћи. Иако су Срби народ бунџија, када су знали да дигну главу када други нису, они су вишедеценијском сатанизацијом успели да нам наметну комплекс инфериорности да се правдамо и доказујемо, да разговарамо о наметнутим темама, јер они диктирају дневни ред – рекао је Кецмановић.

Он је нагласио да је предсједник Српске Милорад Додик један од ријетких Срба који нема тај комплекс и да му зато и суде.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести