НОВОСТИ

Вишковић за Руску газету: Српска никада неће дозволити да БиХ уведе санкције Русији

16/10/2023

Република Српска никада неће дозволити да БиХ уведе санкције Русији и требало би озбиљно да размотри улазак у БРИКС, изјавио је предсједник Владе Републике Саха Радован Вишковић у интервјуу за Руску газету.

 

 

Вишковић је рекао да је један од главних циљева и суштина односа Републике Српске са Руском Федерацијом спремност да се одупре нападима и притисцима у циљу увођења санкција Русији.

– Имамо јасну обавезу и спремни смо да констатујемо да не пристајемо на било какав облик притиска. Република Српска никада неће дозволити да БиХ уведе санкције Русији – рекао је он.

Вишковић је рекао да се сарадња са Руском Федерацијом увијек се заснивала на међусобном поштовању и здравим односима, изразивши увјерење да ће тако бити и даље.

– То потврђују и резултати мојих састанака и разговора који су вођени током моје радне посјете Москви – истакао је он.

Вишковић је нагласио да политика условљавања и санкција, као и тренутно окружење, представљају највећи изазов за спровођење различитих билатералних рјешења.

– И поред свега овога, морамо наставити да радимо на јачању наших односа у овако тешким околностима, у оквиру којих треба да пронађемо начине за реализацију заједничких пројеката – рекао је он.

Вишковић сматра да, у свјетлу текућих и нејасних услова које Брисел поставља за чланство у ЕУ, Република Српска треба озбиљно да размисли о приступању БРИКС-у.

– Вјерујем да ће наша земља имати веће шансе да се придружи овој економској организацији него ЕУ, с обзиром на изузетне односе које већ имамо са чланицама БРИКС-а, Кином и Русијом. БРИКС као платформа за економску сарадњу пружа нам шансу да унаприједимо привредни раст јачањем трговинских веза са овим земљама. Република Српска је успоставила одличну сарадњу са Кином, као и Русијом на неколико пројеката, што је значајна предност. Иако формално нисмо чланица БРИКС-а, сарадња са двије највеће чланице ове организације за нас ствара посебне конкретне предности – рекао је он.

Он је истакао да земље БРИКС-а чине значајан дио свјетске трговине и страних инвестиција.

– Ова организација промовише глобални економски развој. Стога је БРИКС атрактиван за Републику Српску. Требало би активно да размотримо приступање БРИКС-у, чиме бисмо допринијели не само економском просперитету нашег региона, већ и јачању политичких веза са земљама које дијеле сличне интересе – рекао је премијер Српске.

Вишковић је истакао да је Република Српска јединствена и непоколебљива у одбрани Дејтонског мировног споразума, који је темељна гаранција заштите свих њених права и једини услов за опстанак БиХ.

– Према Дејтонском споразуму, БиХ се састоји од два равноправна ентитета и води рачуна о интересима три конститутивна народа (Срба, Хрвата и Бошњака). Сваки покушај довођења у питање ове структуре нарушава пажљиво изграђен баланс неопходан за њено функционисање и доводи у питање уставна и сва друга права Републике Српске. Људи који воде Републику Српску и њени грађани на ово неће пристати – јасан је премијер Српске.

Он је истакао да процес подривања Дејтонског мировног споразума од стране политичког Сарајева и дијела међународне заједнице заправо траје од краја рата.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести