НОВОСТИ

НИСУ ИЗГУБИЛИ НИЈЕДАН ПОЛОЖАЈ Звали Билећане кад је најтеже

01/11/2023

Билећки добровољци из свих битака у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату изашли су као побједници, а та интервентна јединица, позната по својој храбрости, стизала је да помогне на ратишта широм Српске и БиХ, углавном гдје је било најтеже, речено је у Билећи на обиљежавању 32 године од оснивања те славне јединице.

Из јединице Билећки добровољци, под вођством војводе Радована Рада Радовића, за одбрану Републике Српске и српског народа живот су дала 24 припадника, којима је данас служен парастос у билећком Саборном храму Светог Саве.

 

О храбрости Билећких добровољаца, како је истакнуто, и данас се прича, јер је та интервентна јединица стизала да помогне на ратиштима широм Српске и шире, од Нишићке висоравни, Дубровника, Мостара, Олова, Горажда, Стоца, Трескавице, гдје је било најтеже, а познато је и да нису изгубили ниједан положај на коме су били и да су се витешки односили и према противницима и часно ратовали, не окаљавши образ српског ратника.

 

“И данас смо се окупили овђе, као и тог 3. октобра 1991. године када смо отишли на ратиште да бранимо наш народ и нашу државу. То су била тешка, али уједно и славна времена и из у свим биткама у којима смо били нисмо штеђели себе, али ни противника и из свих смо изашли као побједници”, рекао је борац те јединице Веселин Вујовић.

 

Он је напоменуо да је сваки пети припадник Билећких добровољаца погинуо, али да је одбрањена Република Српска коју ће, како је истакао, бранити док су живи, подсјећа Срна, пренио је Глас Српске.

 

Предсједник општинске Борачке организације Жељко Ивковић истакао је да су Билећки добровољци без позива, одмах кренули на ратиште за одбрану отаџбине, наводећи да је њихова храброст била неизмјерна, с тим да су сви бар једном били рањени, а многи и по неколико пута.

 

“Билећа није била у зони директних борбених дејстава, али су њени добровољци стизали на многа, најтежа ратишта и нема ружне мрље коју су оставили ни на једном од тих ратишта, а познато је да су се све јединице боље осјећале ако су у њиховој близини били Билећки добровољци”, присјетио се Ивковић.

 

Кроз јединицу Билећки добровољци прошло је око 500 бораца, а њиховом војводи Раду Радовићу прије двије године подигнут је и споменик у центру Билеће, који су припадници јединице посјетили.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести