НОВОСТИ

Србија предала захтјев за сазивање ванредне сједнице СБ УН због ситуације на КиМ

05/02/2024

Амбасадор Србије при Мисији УН Немања Стевановић предао је данас у 16 часова по српском времену, односно у 10 часова по источно америчком времену захтјев Републике Србије за сазивање ванредне сједнице Савјета безбједности УН због ситуације на Косову и Метохији.

 

 

Захтјев је предат у Мисији Гвајане и то политичком савјетнику у мисији ове државе, која је председавајући СБ УН.

У захтјеву, у који је Тањуг имао увид, поред осталог се скреће пажња на актуелну ситуацију на територији Косова и Метохије и у вези са Косовом и Метохијом, која је у оштрој супротности са Повељом УН и Резолуцијом СБУН (1999) 1244, и која је такве природе да захтијева одржавање посебне сједнице Савјета безбједности.

У захтјеву се наводи да је тај захтјев у складу са чланом 35 Повеље Уједињених нација и чланом 3 Привременог пословника Савјета безбједности УН (Provisional Rules of Procedure of the Security Council (S/96/Rev.7).

У документу се каже и да је на тој територији, која се у складу са Повељом УН, другим правилима међународног права и Резолуцијом Савјета безбједности УН (1244) налази у саставу Републике Србије, а на којој је успостављена међународна управа Уједињених нација, у току кулминација дуготрајних и добро испланираних и систематских акција тзв. руководства косовских Албанаца, којом се Срби намјерно подвргавају неподношљивим животним условима.

– Ради се о нелегалној одлуци Привремених институција самоуправе у Приштини о укидању промета српске валуте динара на простору Косова и Метохије, која представља континуитет мера бруталног физичког и институционалног насиља над Србима од стране Привремених институција самоуправе у Приштини, а чији је суштински циљ потпуно етничко чишћење и нестанак српске популације са тог простора – што је тренутно у току – наводи се у документу.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести