НОВОСТИ

Кинески министри стигли у Београд; Мали: Србија важна Кини као доминантно тржиште Западног Балкана

07/05/2024

Потпредсједник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је Србија важна за Кину као доминантна економија Западног Балкана и да ће се током посјете предсједника Кине Си Ђинпинга Београду највише разговарати о високотехнолошким инвестицијама Кине у Србију.

 

 

– Није у питању број људи. Србија је доминантна економија на Западном Балкану и ако ико жели да има било какав утицај у овом дијелу Европе, мора да има сарадњу са нашом Србијом. Кина је тако одлучила – рекао је Мали за РТС.

Он је истакао да је Србија, од почетка иницијативе “Један појас, један пут” коју заступа Народна Република Кина, била дио тога као партнер.

Такође, истакао је, Србија се односи према кинеским партнерима тако да се они осјећају као код куће.

– Они су овдје у пријатељској земљи. Србија нема визни режим са Народном Републиком Кином. Дакле, ми смо потпуно отворени њиховим инвестицијама. А имајте у виду, када погледате западне земље, с једне стране, хоће и боре се за сваку кинеску инвестицију, с друге стране, појављују се и баријере кинеским инвестицијама и инвеститорима. И видјели смо квоте за челик. У Србији то немате – поручио је Мали.

Како је истакао, у тренутним геополитичким односима у свијету много је важно да имате пријатеље и ти пријатељи се, како је рекао, не мјере величином тржишта.

– Јесте Србија мала у односу на кинеско тржиште, али још један пут, у овом дијелу Европе, на Западном Балкану, ми смо доминантни, а наша перспектива раста је велика јер растемо брже него што је европски просјек – нагласио је Мали.

Он је подсјетио да је Србија, у вријеме када ју је предсједник Си први пут посјетио 2016. године, била у периоду фискалне консолидације након веома тешког периода који је прошла, и да је имала два велика проблема које су представили Ђинпингу, а то су били Железара Смедерево и РТБ Бор.

– Молба предсједника Србије Александра Вучића према предсједнику Сију је била да доведе инвеститоре из Кине, ако могу да та два велика гиганта подигну на ноге. И ево, само осам година касније од њих ви имате првог, другог и трећег највећег извозника из Србије – рекао је Мали.

Он је нагласио да се и економска политика Србије промијенила.

– Када је сваки четврти грађанин био незапослен 2012. године, ми смо инсистирали да привучемо радно интензивније инвестиције како би запослили што више људи. Како је стопа незапослености 9,1 одсто, на историјском минимуму, како плате расту, полако привлачимо капитално интензивне инвестиције – високу технологију, иновације, вјештачку интелигенцију – навео је Мали.

Како је рекао, највише ће се разговарати управо о таквим инвестицијама током Сијеве посјете Србији.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести